Organizațiile neo-naziste – o amenințare pentru Republica Moldova



Scrisoare deschisă către șefii din MAI, SIS, Procuratura Generală

Ministrului Afacerilor Interne, Dorin RECEAN,

Directorului Serviciului de Informații și Securitate, Mihai BALAN,

Procurorului General al Rep.Moldova, Corneliu GURIN

Organizațiile neo-naziste – o amenințare pentru Republica Moldova

Subsemnații, membri și simpatizanți ai Asociației Hyde Park, vă atragem atenția asupra problemei ce ține de organizațiile neo-naziste, care, în ultimul timp, se manifestă tot mai agresiv în spațiul public moldav și pe internet.

Am semnalat în mod repetat la MAI și Procuratura Generală o serie de reportaje video, fotografii și texte penale, difuzate pe Internet (în special pe siturile rusești, dar și pe rețelele de socializare), care mărturisesc despre fapte și vorbe de ură evident ilicite, dar răspunsurile primite de la aceste instituții sunt formale, iresponsabile. Pînă în prezent avem doar o ordonanță de procuror, prin care se refuză urmărirea penală și știre despre o alta, care ar fi anulat-o și transmis ancheta Inspectoratului de poliție Centru, chiar dacă faptele semnalate par să se fi întîmplat în diverse sectoare ale Municipiului Chișinău și chiar în afara capitalei. Semnalam încălcarea flagrantă, necamuflată, demonstrativă a drepturilor cetățenești, incitarea la violență și ură, propagată în mesaje publice, iar poliția și procuratura trenează investigarea cazurilor, demonstrînd incompetență sau complicitate criminală cu infractorii.

După ce am făcut primele demersuri la organele de drept, au început atacurile asupra membrilor HP, inițial prin amenințări publice voalate. Apoi, în luna februarie, în timpul unei călătorii în România, o colegă a noastră din Hyde Park, Natalia Scoboală, membră a Consiliului de administrație Hyde Park, a fost șicanată, hărțuită și amenințată de un grup naționalist care participa la aceeași activitate culturală. Motivul victimizării era activitatea civică și denunțul făcut în adresa organelor de drept. Ulterior, în parcul central al capitalei, în timpul unei activități duminicale Hyde Park din luna martie, cîțiva membri ai asociației și cetățeanul de culoare, John Onoje, au fost atacați fizic și verbal cu injurii rasiste, iar poliția a aplicat în acel caz o amendă de 200 de lei doar unuia, celui mai violent dintre agresori, astfel încurajînd pe ceilalți să acționeze în haită, cu ură rasială. În duminicile următoare agresorii continuau să vină în parc și să-și arate mușchii amenințător.

De asemenea, la Marșul Diversității, organizat în luna mai 2014, sute de tineri mascați au scandat public mesaje de incitare la ură și violență, unele îndreptate concret împotriva unor membri Hyde Park prezenți acolo ca participanți la marș sau ca reporteri, după care au trecut la fapte.

În luna iunie, unul dintre semnatarii plângerilor noastre, jurnalistul și activistul Oleg Brega, a fost bătut în stradă de cîțiva indivizi mascați, l-au stropit în ochi cu spray de muștar, astfel riscînd să-și piardă vederea, iar poliția nu face niciun efort să identifice făptașii și pe comanditarii acestora. Pe rețelele de socializare sunt difuzate în continuare mesaje de incitare la ură și violență, cei care stau în spate sau chiar făptașii acțiunilor criminale nu-și ascund mesajele prin care promit recompense celor care au făcut și vor mai face astfel de atacuri banditești.

În luna iulie, la fix o lună de la agresarea lui O.Brega, un grup de tineri, printre care și liderii mișcării teroriste care se prezintă în mai multe feluri: scutul social, okkupay pedofileai, restruct, noua legiune sau russkii legion Moldova, stop ham, Moldova protiv, ne-au agresat verbal, ne-au insultat și amenințat cu răfuiala fizică, au zădărnicit o acțiune publică legală. Poliția a fost sesizată imediat despre această faptă, dar și în duminicile următoarea grupul ostil venea în parc odacă cu demararea proiectului nostru săptămînal Microfonul Liber, iar Consiliul HP a decis suspendarea proiectului pe motive de securitate. Membrii ACI Hyde Park se tem pentru viața și sănătatea lor, de aceea vom reveni la activitatea stradală de promovare a libertății cuvîntului cînd vom avea convingerea că organele de drept chiar apără, așa cum prevede legea, drepturile omului și ordionea publică. Acum avem temei să credem că prin lipsa de acțiune, MAI și Procuratura încurajează mișcările extremiste să impună altă ordine în spațiul public, decît supremația legii și a Statului de drept. Putem crede chiar că actualei guvernări îi convine această teroare ca să închidă gura organizațiilor civice incomode.

Considerăm că organele de Stat nu-și fac datoria constituțională, de asta cerem șefilor instituțiilor de forță să se pronunțe public vis a vis de problema expansiunii și a agresivității organizațiilor neo-naziste din Moldova.

Deasemenea, cerem demnitarilor să se pronunțe pe marginea:

1. Legalității difuzării celor peste 10 reportaje video cu cetățeni sechestrați, umiliți, hărțuiți sexual, loviți și amenințați;

2. Legalității mesajelor ”Vă vom spânzura și vă vom îngropa. Moarte homosexualilor” (RU: ”My vas povesim i zakopaem; Smert pidoram; Bei ghei”) și altele, scandate la acțiuni publice din Chișinău, dar și asupra mesajelor rasiste, xenofobe, antisemite și homofobe depistate pe rețelele de socializare și transmise cu tot cu adresă organelor de drept;

3. Atacării în stradă a colegului nostru-activis, Oleg Brega;

4. Amenințărilor permanente a grupărilor neo-naziste și a intervenției lor victimizatoare la Microfonul Liber.

Adresă de contact: Asociația ”Hyde Park”,

Chișinău, MD – 2012, Căsuța Poștală – 2347

Republica Moldova

 

Info suplimentare:

1. VIDEO de la o acțiune publică unde au fost scandate 

mesaje de incitare la ură și violență http://goo.gl/u9GvK1

- Min. 4.25 // Mesaj - ”Vă vom spânzura și vă vom îngropa” și altele

 

2. Justiție cu mâna proprie - sunt 10-12 reportaje cu cetățeni

sechestrați și bătuți, care vorbesc la cameră împotriva voinței lor

https://vk.com/okkupaymd?z=video244680612_168811349%2Fe85894f8d2ed938ea7

 

Alte video de acest gen găsiți aici http://vk.com/videos-67117293

 

3. Mesaje de incitare la ură și violență

https://vk.com/okkupaymd - grup cu două mii de simpatizanti

si astfel de grupuri sunt cel putin 10 pe VK.com

 

4. În decembrie 2013, Asociația Hyde Park a depus plângere pe aceste abuzuri, iar poliția și procuratura evită să înceapă urmărirea penală (sunt două 

ordonanțe pe care le-am și atacat)

 

5. Ca rezultat al inacțiunii poliției, în iunie 2014, Oleg Brega 

a fost atacat în stradă de cinci mascați http://goo.gl/JO7VYf