Dans împotriva discriminării



Vineri, 18 iulie 2014, în Grădina Publică ”Ștefan cel Mare”, 22 de tineri cu dizabilități de pe ambele maluri ale Nistrului au organizat un flash mob pentru a-și manifesta dezacordul față de discriminarea persoanelor cu dizabilități la angajarea în câmpul muncii, admiterea la studii etc.

Ajutați de dansatorii de la clubul de dans ”Black & White”, tinerii au vorbit într-un fel inedit despre modul în care sunt tratați: au dansat împreună, încercând să transmită mesajul că talentele și abilitățile sunt cele care contează cu adevărat.

La finele flash mob-ului, tinerii participanți au distribuit trecătorilor pliante informative ”Împreună pentru informarea, conștientizarea și promovarea egalității de șanse” elaborate anterior în cadrul aceluiași proiect.

Activitatea și-a propus să informeze și sensibilizeze opinia publică privind fenomenul discriminării pe criteriu de dizabilitate.

90 % din beneficiarii Asociației Copiilor Surzi din Moldova (ACSM), cu vârstele cuprinse între 17 și 35 de ani, au menționat că au fost discriminați cel puțin o dată atunci când au făcut tentative de a se angaja în câmpul muncii. De asemenea, tinerii cu dizabilități sunt discriminați și la admiterea în instituțiile de învățământ profesional și superior. În cadrul sesiunii de admitere din anul curent (2014), deja 3 tineri au sesizat ACSM despre faptul că le-a fost refuzată înmatricularea la instituțiile de învățământ alese.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului "Spune NU discriminării", scopul căruia este de a îmbunătăţi situaţia tinerilor cu dizabilități de pe ambele maluri la angajarea în câmpul muncii. Acest proiect este realizat de Asociaţia Copiilor Surzi din Moldova în parteneriat cu Centrul de Reabilitare OSORŢ din Tiraspol, cu suportul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii", finanţat de Uniunea Europeană, co-finanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Proiectul ”Spune NU discriminării” își va continua activitățile cu publicarea unui ghid practic pentru angajarea în câmpul muncii, la elaborarea căruia vor participa experți de pe ambele maluri ale Nistrului. De asemenea, pentru luna septembrie sunt preconizate un târg al angajatorilor și o expoziție a lucrărilor tinerilor cu dizabilități.

Pentru informaţii suplimentare contactaţi:

Asociaţia Copiilor Surzi din Moldova

Telefon: + 373 22 281701; + 373 69291790                                                                                            

e-mail: acsm.moldova@gmail.com

sau

Centrul de Reabilitare OSORŢ din Tiraspol

Ludmila Borodina

Telefon: + 37377864599 ; + 37353377007

e-mail: osorc@mail.ru

FireShot Screen Capture 008 - anexa - victoria capaticigmail com - Gmail - mail google com mail u 0 inbox 146c7c81206a01db projector1