Maraton pentru accesibilitate



"Bună ziua!
Ne cerem scuze pentru incomoditățile cauzate, însă din cauza timpului ploios, care se va menține și pentru ziua de sîmbătă sîntem obligați să amînăm maratonul planificat pentru vinerea viitoare, data de 23 mai, aceeași oră.Vă mulțumim pentru înțelegere!”

 

     Voluntarii Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova organizează un maraton pentru a evalua accesibilitatea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilități. Evenimentul va avea loc la 23 mai 2014 și se va desfășura în mai multe sectoare ale capitalei. Pentru mai multe informații cu privire la traseul parcurs și echipele de voluntari, puteți accesa linkul: https://www.facebook.com/groups/377238499063125/. Startul maratonului se va da la ora 09:00.

     În cadrul maratonului vor participa 15 voluntari, care vor forma 4 echipe. În fiecare echipă va fi și cîte un utilizator de scaun rulant, care va verifica accesibilitatea clădirilor ce se află pe strazile evaluate din capitala.

     Organizatorii își propun să atenționeze locuitorii din capitală, dar și autoritățile în privința problemelor de deplasare pe care trebuie să le facă față utilizatorii de scaun rulant:  clădiri ce nu sunt dotate cu rampe de acces sau care nu corespund standardelor, uși prea înguste ale instituțiilor publice, borduri prea înalte ce devin obstacole pentru a ajunge spre locul destinației.  „Fiecare dintre noi este responsabil de asigurarea unui mediu adaptat pentru ceilalți și fiecare dintre noi poate fi un promotor al ideii unui mediu integrant”, a menționat Ludmila Iachim, coordonatoarea proiectului. Astfel, maratonul din 17 mai va sensibiliza opinia publică în privința necesității asigurării unei infrastructuri accesibile pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, dar și pentru părinții cu copii în cărucior sau bătrâni.

       Începând cu 1 octombrie 2013, Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova implementează proiectul „Acces pentru toți”, care are scopul să diminueze fenomenul de discriminare a persoanelor cu dizabilităţi locomotorii prin facilitarea / îmbunătăţirea accesului fizic la infrastructura socială. Proiectul este implementat de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova și finanţat de către Fundația Soros-Moldova/ Programul Egalitate și Participare Civică.