Centrul Naţional al Romilor vă invită la o serie de evenimente dedicate Zilei Internaţionale a Romilor



În fiecare an, la data de 8 aprilie este marcată  Ziua Internaţională a Romilor. Decizia celebrării unei zile dedicate romilor din întraga lume, a fost luată în cadrul primului Congres Mondial al Romilor, desfăşurat la Londra în 1971.

Scopul stabilirii unei Zile Internaţionale a Romilor, este de a atrage atenţia societăţii asupra problemelor cu care se confruntă romii. În această zi se comemorează, de asemenea, romii omorîţi de nazişti în perioada celui de-al doilea  Război Mondial.

La data de 8 aprilie, în majoritatea ţărilor lumii au loc seminare, festivaluri şi acţiuni umanitare. În acelaşi context Centrul Național al Romilor, prin intermediul proiectului ”Reducerea Discriminării prin Implementarea Politicilor Sociale și de Guvern”, susţinut financiar de către Ambasada Olandei de la Kiev, organizează o serie de evenimente dedicate Zilei Internaționale a Romilor.

Agenda evenimentelor dedicate Zilei Internationale a Romilor va cuprinde următoarele activităţi:

  • 05 aprilie 2013, ora 11.00, în foaier-ul din incinta Casei Naţionalităţilor - expoziţia "Valoricarea culturii romani". Eveniment organizat în colaborarea cu Biroul Relații Interetnice care va cuprinde expoziția de fotografie a unui șir de "Personalităţi de etnie romă care au contribuit la valorificarea patrimoniului socio-cultural al Republicii Moldova", precum şi expunerea articolelor meșteșugărești, vestimentare și a bucătăriei tradiționale a romilor din Republica Moldova.
  • 06 aprilie 2013, ora 12.00, Primăria or. Soroca - Masa Rotundă privind sensibilizarea autorităților publice locale și a altor părţi interesate din or. Soroca. Evenimentul este organizat în parteneriat cu O.O. „Bare Rom” Soroca.
  • 7 aprilie 2013, ora 14.00, Teatrul „Ginta Latina” - Concertul festiv dedicat Zilei Internaționale a Romilor. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Mișcarea Social- Politică a Romilor din Republica Moldova și Biroul Relații Interetnice.
  • 08 Aprilie 2013, ora 10.00, Depunerea de flori la monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfînt, apoi la Monumentul dedicat comemorării victimelor Holocaustului romilor din perioada celui de-al doilea Război  Mondial. Monumentul a fost instalat în luna mai, anul 2003, de către: Societatea Social-Culturală „Romii  Moldovei” şi Asociaţia Obştească a Romilor din mun. Chişinău „SINTI” – în baza acordării Grantului internațional de către Alianța Franceză din Moldova. Locul desfășurării: Parcul din stradela Vladimir Comarov la intersecție cu strada Doina, mun. Chișinău (cartierul Poșta Veche / sectorul Rîșcani), ora 11.00-12.00.
  • 08 aprilie 2013, ora 15.00, în faţa Oficiului Poştal Central, Chişinău -  Flash mobul “Nu discriminării! Toţi pentru egalitate”. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Amnesty International Moldova şi Institutul de Instruire în Dezvoltare "MilleniuM".

La evenimente sunt asteptați oficiali de rang înalt din Republica Moldova, reprezentanți ai comunității internaționale precum și activiști, membri ai societății civile.

Persoana de contact: Natalia Duminica

tel.: (022) 24 46 67;   

e-mail: duminicanatalia@gmail.com