Ultimele știri

Prev Next

Jurnalismul comunitar: identitatea unei localități prin pagini de ziar

20-07-2018

Jurnalismul comunitar: identitatea unei localități prin pagini de ziar

Ultimul curs din orar i-a transportat pe studenții ȘSAJ tocmai în satul Selemet din raionul Cimișlia. Scopul vizitei a fost documentarea și, în final, realizarea unui ziar despre și pentru sătenii acestei localități. Cei care i-au ajutat pe tinerii jurnaliști să descopere spiritul Selemetului au fost instructorii Petru Macovei și Angela Ivanesi. În acest an, alături și împreună cu discipolii noștri au lucrat mai mulți tineri, studenți la o școală de jurnalism din Germania. Pentru realizarea ziarului - de la concept și până la tipar -, discipolii ȘSAJ au avut la...

Read more

Bilanțul primului an de implementare a mecanismului 2%

20-07-2018

Bilanțul primului an de implementare a mecanismului 2%

  Anul 2017 a fost primul an în care, în Republica Moldova, persoanele fizice plătitoare de impozite au avut oportunitatea de a redirecționa 2% din impozitul lor pe venit către o organizație necomercială sau o entitate religioasă. Centrul de Resurse Juridice din Moldova a făcut o analiză privind rezultatele primului an de implementare a mecanismului 2%. În primul an de implementare, 484 organizații necomerciale (413 asociații, fundații și instituții private și 71 culte religioase și părți componente) s-au înregistrat în Lista beneficiarilor 2%. Doar 302 din ele (circa 62%) au primit desemnări...

Read more

Pentru a treia oară, discipolii ȘSAJ au vizitat mai multe instituții media din București

20-07-2018

Pentru a treia oară, discipolii ȘSAJ au vizitat mai multe instituții media din București

Una dintre tradițiile frumoase, lansată în ultimii ani la Școala de Studii Avansate în Jurnalism, este vizita de studiu la București. Nici studenții din actuala promoție nu au făcut excepție, ei ajungând în cele mai importante redacții din România în zilele de 22-24 aprilie. Vizita a durat trei zile, timp în care jurnaliștii în devenire, dar și câțiva dintre foștii absolvenți, au văzut pe viu cum funcționează diverse instituții media de peste Prut. Tinerii s-au întâlnit cu mai mulți jurnaliști și i-au „descusut” pe aceștia despre secretele profesionale. Chiar în...

Read more

MINISTERUL JUSTITIEI REFUZA INREGISTRAREA ONG-ULUI "INITIATIVA CETATENILOR ROMANI DIN MOLDOVA

Pe 14 iunie, sociologul Constantin Lazar a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca Ministerul Justitiei refuza sa inregistreze Asociatia Obsteasca Initiativa Cetatenilor Romani din Republica Moldova. Constantin Lazar sustine ca refuzul Ministrului Justitiei Vitalie Pirlog de a inregistra Asociatia Obsteasca Initiativa Cetatenilor Romani din Republica Moldova nu este justificata prin argumente concrete. Potrivit lui Constantin Lazar, un functionar de la minister i-ar fi spus ca "au primit indicatii de sus ca aceasta organizatie sa nu fie inregistrata".

Constantin Lazar a mai declarat ca asociatia isi propune sa apere drepturile cetatenilor romani din Moldova, adica a celor cu dubla cetatenie, dar si a celor care au depus actele pentru obtinerea cetateniei. Sociologul Constantin Lazar a mai mentionat ca "s-a format un segment social - bine-structurat. De acest segment social nu se ocupa nimeni. Acesti 200 000 de oameni cu dubla cetatenie nu sunt reprezentati de nicio asociatie obsteasca."

"Initiativa Cetatenilor Romani din Republica Moldova" isi propune sa solutioneze o serie de probleme cu care se confrunta cei cu cetatenie dubla, dar si cei care solicita cetatenia romana: recunoasterea actelor de studii, micsoararea taxei pentru Cartea Verde la intrarea in Romania din RM, accesul facilitat pe piata muncii din Romania, accesul la presa romaneasca pe teritoriul RM, inexistenta dialogului intre societatea civila din Romania si cea din RM, simplificarea procedurii de eliberare a vizelor, acordarea cetateniei romane. Fondatorii asociatiei considera ca aceste probleme nu sunt pe agenda nici unei organizatii non-guvernamentale din RM. De asemenea, a fost mentionat faptul ca exista o problema la Consulatul si Ambasada Romaniei de la Chisinau, unde cetatenii romani din RM nu sunt tratati egal cu alti cetateni. Constantin Lazar a mentionat ca a fost monitorizat votul la referendum, dar spre mirarea observatorilor s-a constatat ca de fapt a existat interesul ca prin deschiderea a numai doua sectii de votare participarea la vot in Republica Moldova a cetatenilor romani sa fie mai mica decat spre exemplu in SUA unde pentru un numar de 300 000 de cetateni romani au fost deschise 12 sectii de votare. Lazar a criticat modul de tratare de catre Consulul Alexandru Rusu a cetatenilor romani din RM. Asociatia a strans semnaturile celor care nu au votat si are de gand sa trimita Presedintelui Traian Basescu un memoriu privind problemele cetatenilor romani din RM.

Fondatorii asociatiei au atacat decizia Ministerului Justitiei la Curtea de Apel si sunt decisi sa continue procesele pana cand asociatia va fi inregistrata. In acest context, Constantin Lazar a mentionat ca exista o Liga a Cetatenilor Romani in Italia, iar in Spania un cetatean roman este consilier local.

Sursa: http://www.europa.md

 

 

 

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Utilizaţi informaţia din acest articol pe propriul risc.

Gazduit pe amplica.md