Eu am ales să fiu schimbarea, nu să vorbesc despre ea



Cristina Boțan este studentă în anul I la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea Relații Internaționale Științe Politice și Administrative, specialitatea Administrație Publică, pe lângă studii este și membră a bordului executiv al Rețelei Naționale a Consiliilor Locale ale Tinerilor din Moldova, deasemnea mai este implicată și în cîteva proiecte comunitare la nivel local.

Istoria de voluntară a Cristinei începe în orașul Orhei acum trei ani, când a devenit membră a Consiliului Raional al Tinerilor din Orhei.

Datorită fostei profesoare Aurelia Frătescu care informat-o că Centrul de Tineret Orhei urmează să creeze Consiliul Raional al Tinerilor, și urmează să aibă loc Forumul Tinerilor Activi din raionul, îndeamnând-o să devină membră. La început nu era singură că va merge, totuși a acceptat provocarea iar experiența pe care a trăiti-o împreună cu colegii din cadrul consiliului și datorită mentorilor Corina Erhan și Silvia Mudrea a fost a motivare pentru ea să implice mai mult și să devină mai activă, astfel Centrului de Tineret Orhei a fost punctul de pornire al Cristinei în lumea voluntariatului.

Activismul civic și voluntariatul sunt pentru ea un mod de viață care-i oferă posibilitatea de a cunoaște oameni noi, care o motivează, și contribuie la formarea ei ca personalitate prin propriul exemplu, motivându-o să ia atitudine și să se implice activ în procesul de identificare a problemelor tinerilor și găsirea unor soluții pentru acestea.

Printre implicările Cristinei se mai regăsește activitatea de voluntariat la Centrul Multifuncțional “Arca lui Noe” din satul Isacova; membră al echipei Y-PEER la nivel local, voluntară a Clubului de Jurnaliști Orh-ideea, voluntară în cadrul campaniei de educație civică și electorală “Ieși la Vot” desfășurată de Asociația Promo Lex. De asemea Cristina a coordonat la nivel local proiectele “Biblioteca stradală”, “Satul European- viitorul nostru”, “Challenge Eco-Village”, “Eu fac știri”.

Este foarte important să conștientizăm faptul că nimic imposibill nu există, trebuie doar să ne dorim cu adevărat ceva și cel mai important să ACȚIONĂM.  Schimbarea începe de la noi, iar eu am ales să fiu schimbarea, nu să vorbesc despre ea!

Pentru mine voluntariatul este o hrană a sufletului, este un mijloc de comunicare și dezvoltare personală, o modalitate de a cunoaște oameni, de a dezvolta relații și de a contribuie la schimbare. 

Tind să cred că voluntariatul va deveni cu timpul un mod de viață, va fi o muncă pentru suflet, una frumoasă plină de căldură și liniște sufletească, dar și de multe oportunități.

Fiecare activitate de voluntariat vine să ne ajute la dezvoltarea noastră personală, acest lucru este cert, de mare ajutor ne vor fi mai cu seamă activitățile ce au tangență cu viitoarul nostru proiect profesional. Aici aș putea să aduc propriul exemplu, Consiliul Raional al Tinerilor din Orhei în cadrul căruia am activat, a fost un pas sigur în viitoarea mea carieră, a fost un început pentru mine, care mi-a oferit posibilitatea ca azi să fiu una din cei trei membri ai biroului executiv al Rețelei Naționale a Consiliilor Locale ale Tinerilor din Moldova, anume voluntariatul în acest domeniu a fost cel care a venit să-mi facă cunoștință direct cu ce este Administrația Publică și  rolul meu tânărului în acest sistem, pe parcursul  a trei ani, am conștientizat că îmi doresc să studiez și să fiu parte a admnistrației publice.

În Republica Moldova există interes pentru voluntariat din partea tinerilor. Deaceea trebuie să muncim asupra instrumentelor care vor contribui la dezvoltarea și promovarea domeniului respectiv, care vor pune în valoare munca voluntarului. Pe această cale au fost făcuți deja câțiva pași frumoși, de exemplu faptul că avem o lege cu privire la voluntariat, că se oferă carnete de voluntar, că activitatea noastră va fi acceptată ca experiență de muncă. Acum trebuie să valorificăm oportunitățile care le avem și desigur să muncim mult cu toții împreună pentru dezvoltarea oportunităților ce vor cuprinde un număr mult mai mare de benificiari, voluntari de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, nu doar Chișinăul și câteva raioane. Trebuie să tindem să fim noi acea doză de motivație a altor tineri.

Tânăra îndeamnă și alți tineri să se implice în activități de voluntariat pentru că implicarea dezvoltă capacitatea de a lua decizii corect, iar acestea la rîndul lor vor schimba societatea.

Investiți timp pentru dezvoltarea voastră personală, deveniți propriul vostru proiect. Sunt sigură că fiecare din voi poate face schimbări în comunitatea sa. Vă îndemn să alegeți o formă de învățare, prin acțiuni practice.