Voluntariatul m-a influențat prin timp și oameni



Olga Cortac este tânăra care nu-și poate imagina viața fără activități de voluntariat. După ce mai multi ani a fost voluntară, ulterior a decis să coordoneze și să ajute echipe de tineri voluntari ca aceștia să devină activi și implicați în comumitatea în care trăiesc. Aceasta face parte din Asociația de Voluntariat Internațional din Moldova, și motiveză și ajută tinerii să facă voluntariat la nivel național și internațional.

Aş vrea să-şi aduci aminte cum ai devenit voluntară pentru prima dată?

Am devenit voluntară la vârsta de 12 ani în cadrul Consiliului Local al Tinerilor din satul Gălești raionul Strășeni, acolo unde urmam pe atunci studiile gimnaziale. Împreună cu alți colegi, am făcu parte din grupul de inițiativă care a pus bazele Consiliu Local al Tinerilor, aceasta a fost pentru mine prima experiență deosebită, marcată de multe întâmplări frumoase, instruiri ale tinerilor la nivel național. Din păcate Consiliul Tinerilor cu timpul nu a mai fost activ, dar acea experiență a marcat întreaga echipa să se implice ulterior și să creeze alte proiecte frumoase.

În anul 2009 am devenit voluntară la Asociația de Voluntariat Internațional din Moldova, inițial am fost implicată în diverse actuvități, iar un an mai târziu am luat parte la un proiect internațional, și de atunci am rămas să coordonez un proiect ce oferă tinerilor din Moldova posibilitatea să participe la tabere internaționale pentru voluntari. Așa a început AVI să fie parte din tot ce fac până acum.

Cum a infulenţat voluntariatul asuprata ta?

Voluntariatul a devenit parte din tot ce traiesc. Am învătat că nu trebuie sa aștepti nimic, în schimb atunci când faci ceva, trebuie sa dai tot ce poti mai bun din tine și să depui suflet în tot ce faci, iar recompensa nu va întarzia să apară. Vorbesc nu de o recompensă materială, dar despre acea dezvoltare care te crește ca om, ca personalitate, iar ulterior te face și un specialist bun, care te marchează în orice proiect sau activitate. Voluntariatul m-a influențat prin timp și oameni. Prin timp – pentru că nu m-a lăsat să pierd clipe din viața mea nevalorificate, pornind de la premisa ca timpul rămâne a fi cea mai prețioasă resursă de care dispunem. Prin oameni- pentru ca proiectele în care m-am implicat mi-au oferit oportunitatea de a întalni foarte mulți oameni din intreaga lume. Iar pentru mine oamenii sunt cel mai de preț cadou pe care mi l-a oferit viața. Alături de oameni creștem și învățam. Împreună suntem si facem ceva.

În ce mod te-a ajutat voluntariatul?

Am învățat să mă las motivată de curiozitate și să mă implic în tot ce simt că mă poate ajuta să cresc. Deasemenea, am învățat sa fac cu mult drag și dăruire totul. Prin voluntariat am ajuns să devin foarte deschisă și sociabilă, am învățat să accept multe provocări și să pășesc în direcții care nu-mi sunt cunoscute. E abstract spus, dar voluntariatul mă ajuta prin TOT.

Cum vezi tu avantajele voluntariatului?

Bunătate. Acesta este termenul care pentru mine caracterizează orice voluntar. Și nu știu dacă există un avantaj mai mare, decât acela de a învăța toți împreună să fim mai buni. Astfel, devenim mai buni la suflet pentru că învățăm să dăruim și să facem lucruri frumoase. Devenim mai buni cu oamenii, pentru că suntem zilnic alaturi de ei. Devenim mai buni prin abilitățile și capacitățile pe care le dezvoltam, pentru că se adună multă experiență în spate. De fapt, această lume minunată a voluntariatului deschide unele uși la care puțini îndrăznim să visăm atunci când pornim să facem ceva benevol. Creșterea profesională pe care o atingem la un anumit moment și oamenii pe care îi întâlnim. Cei care sunt voluntari știu cu siguranță că nimic nu e imposibil de atins, deoarece munca, responsabilitatea, curajul, perserverența și optimismul unui voluntar învinge oricând.

Care este sarcina de bază a voluntarilor de la AVI Moldova?

Activismul, inițiativa și spiritul civic sunt caracteristicile tuturor voluntarilor energici care se implică în activitățile noastre. Avem proiecte diverse, de la instruiri si training-uri, la proiecte sociale, festivaluri, campanii,etc. În functie de specificul proiectului, voluntarii trebuie să fie deschiși, să răspundă pozitiv la provocări. Sunt momente în care trebuie să știm a învăța pentru a creste împreună prin proiectele pe care le facem, momente în care punem mâna pe instumente și purcedem cu toții împreună la muncă dacă ne-am propus să facem o activitate cu impact social, sau când adunăm jucăriile și ne jucăm cu mulți copii. Sarcinile sunt diverse în funcție de formatul și scopul proiectului care se desfășoară.

Poţi menţiona activitatile de amploare în care au fost implicaţi voluntarii organizatiei?

AVI Moldova este membră a unei rețele internaționale la nivel global. Astfel voluntarii noștri se pot implica în proiecte foarte mari la nivel local sau internațional. Vorbind despre ceea ce am făcut acasă, aici trebuie să menționăm și implicarea voluntarilor de peste hotare, pentru că multe dintre proiecte pe care le facem sunt dezvoltate într-un context internațonal. Astfel, în septembrie 2015 am desfășurat un proiect care a unit la Chișinau un grup de tineri din 10 state printre care Moldova, Ucraina, Armenia,Germania etc. care au vorbit despre comunicarea interculturală și au povestit despre cultura tărilor din care vin, prin promovarea conceptului de pace. Acest proiect a implicat 150 de tineri, dintre care 15 sunt din Moldova.

În luna mai a acestui an a avut loc”Bucurie în Miscare ”, festival organizat de către AVI Moldova in parteneriat cu Asociatia 11even din Cluj, România. Aproximativ 200 de voluntari au fost implicați în acest proiect. Alături de echipa proiectului împreună cu voluntari am desfășurat o Caravană de joaca pentru aproximativ 10.000 copii din 50 gadinite si scoli din Chisinau; am sustinut prin implicarea lor desfasurarea diverselor activități sportive, precum și Festivalului propriu zis care a avut aproximativ 5000 vizitatori. La moment, implementăm o inițiativă a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene care este susținută de către Ambasada SUA prin care ne-am propus să pictăm Chișinăul prin promovarea artei murale și stradale. Sunt implicați în această inițiativă artiști locali și internaționali, care sunt ajutati în munca lor de voluntarii dornici de face ceva frumos.

Vorbind de recrutarea voluntarilor în ansamblu, care este modalitatea de recrutare a noilor voluntari?

Ne cautam reciproc. De cele mai multe ori voluntarii ne scriu și ne întreabă cum s-ar putea implica. Organizația noastră este activă din 2001. Am reusit în tot acest timp să cream o rețea de oameni activi care știu să transmită mesaje despre anumite inițiative, iar oamenii care le aud sunt receptivi. Cei care se implică si simt utilitatea experienței acumulate își aduc si prietenii alături de ei, astfel comunitatea oamenilor activi crește. Desigur nu ne limităm la un cerc închis și tindem să promovăm ceea ce facem astfel încât toate lumea să se poata implica. Pe lângă pagina web și paginele de pe rețelele de socializare, ne ajută și unele portaluri online.

Voluntariatul presupune acţiune, iar acţiunea produce experienţă. Ne poţi reda cea mai memorabilă experienţă de voluntariat?

Îmi este foarte greu să divizez, deoarece am învățat din fiecare implicare câte ceva. Desigur că intensitatea crește odată cu amploare proiectelor coordonate sau cele în care am fost voluntară. Totuși, momentele care nu le pot uita sunt cele de după campaniile sociale pe care le făcem în perioada sărbătorilor de iarnă. O mulțime de oameni te cuprind și te îmbrațișează, mulțumindu-ți pentru tot ce ai făcut, desi tu, în esență nu pretinzi și nu îndrăznești să îți asumi mare lucru, pentru ei asta înseamnă destul de mult. Aceeași amprentă o lasă și glasul a zeci de copii care la sfârșitul unor activități strigă toți într-un cor,”Mulțumesc”! Pentru astea, voi fi voluntar și după 90 ani.

Cum vezi voluntariatul din Republica Moldova?

Avem multă lume bună în țara noastră. Tinerii noștri sunt foarte creativi și deschiși să facă lucruri frumoase, astfel mulți se implică în diverse activități. În mod cert există păreri împărțite, eu însă admir oameni care sunt activi și implicați. Lumea voluntariatului este în continuă creștere. Datorită celor care se implică în activități de voluntariat putem să creștem un mediu sănătos de voluntari, care contribuie la dezvoltarea societăți prin tot ceea ce fac.

Ți se pare că există interes pentru voluntariat din partea tinerilor?

Tind să cred că da. Eu am întâlnit mulți tineri motivați să fie voluntari. Am coordonat multe echipe și îmi asum afirmația. Tinerii vor să fie implicați și să fie luați în considerație!

Ar putea fi voluntariatul un pas într-o viitoare carieră?

Da! Categoric da! S-ar putea să nu fie o legătură directă ca și domeniu de activitate, dar în mod sigur, orice ai face trebuie mai întai de toate să fii om. Voluntariatul te ajuta sa devii responsasbil, iar responsabilitatea îți asigură neapărat succes, ajungând un om de valoare.

Cum vezi evoluţia voluntariatului şi implicarea voluntarilor moldoveni în organizaţiile internaţioanle?

Fac parte dintr-o organizație activă la nivel interațional, AVI Moldova fiind membru al rețelei SCI (Service Civil International). Voluntarii noștri sunt foarte implicați pe plan internațional. Motivația pornește de la experiențele care se pot acumula în astfel de proiecte. Cu certitudine, călătoria ramâne un punct important în agenda voluntarilor internaționali. Interesul pentru experiențele la nivel internațional crește, deoarece oportunitățile ulterioare pot fi de perspectivă pentru cei implicati. Noi promovăm oportunitățile de voluntariat peste hotarele țării din anul 2006, la AVI deasemenea suntem gazdă pentru mulți voluntari din afară care aleg să acumuleze experiențele lor în Moldova. Pe lânga asta, transmitem mereu mesajul și încurajarea de a reveni acasă pentru a implementa aici cele învățate și cunoscute afară, astfel încât să creștem împreună, să multiplicăm și valorificăm și la noi acasă experiențele frumoase.

Transmite un mesaj pentru toţi potenţialii voluntari?

Putem alege sa fim activi sau putem alege să nu facem nimic. Putem alege să contribuim la o bunastarea societăți sau putem alege să asteptam până o va face cineva pentru noi. Lucrurile se vor întampla indiferent de toate. Însă acea senzatie, acea mulțumire de sine și mândrie pe care o ai la atingerea unor rezultate, la care știi că ai pus umărul este cea mai frumoasă trăire pe care mi-a fost dat sa o simt. Vom avea timp de restul, hai sa creăm împreună o lume mai bună și un pic mai mult frumos în jurul nostru!