Artur Gurău: “Hackathon-ul din acest an va genera idei noi și impact la problemele din media”



Artur Gurău – un tânăr mereu în mișcare la propriu și la figurat. Cunoscut blogger și consultant online, Artur se poziționează pe nișa soluțiilor digital, cu un accent special pentru social media. Serviciile oferite de acesta și agenția lui includ dezvoltarea de aplicații pentru facebook și suporturi mobile, dezvoltarea de strategii complexe de comunicare on-line, care variază între dezvoltarea de proiect web până la plasări media. Artur Gurău în acest an este membrul juriului la cel de-al doilea hackthon de media “Puterea a cincea”, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent, într-un interviu pentru moldova9.com ne povestește despre scopurile și așteptările grandiosului proiect.  
 
Gurau
 
Jurnalist: Artur, ai participat la prima ediție de anul trecut a hackathonul-ui de media “Puterea a cincea” în calitate de mentor și expert, iar în acest an vei juriza evenimentul. Prin ce este atractiv hackathon-ul personal pentru tine ?
 
Artur Gurău: Hackaton-ul este un experiment. Mie îmi plac experimentele. Pe de altă parte, ține de un domeniu care mă pasionează și la care mă pricep. Activitatea mea este în comunicarea on-line și, în mod special, presupune implementarea de inovații într-un mediu care se schimbă foarte repede.
 
Jurnalist: Care este este publicul-țintă al hackathon-ului “Puterea a cincea”, în contextul temei din acest an – aplicații, proiecte sau instrumente IT pentru educația mediatică a consumatorilor de presă ?
 
Artur Gurău: Aș vrea să vină la eveniment oameni care sunt pasionați de media și comunicare în primul rând. În afară de jurnaliști, specialiști în PR sau studenți care vor să lucreze în aceste domenii, ca la orice eveniment de acest gen vor fi și mai mulți designeri și programatori.
 
Jurnalist: În contextul situației instabile pe piața mediatică de la noi, cât de utile ar fi niște aplicații care să-i ajute pe cei care citesc știrile, privesc televizorul sau ascultă posturile de radio să înțelegă când sunt mințiți sau manipulați?
 
Artur Gurău: Situația nu este instabilă. Asta e problema de fapt, că este foarte stabilă și nu este o stabilitate în sensul bun. Spațiul mediatic este pe de o parte controlat și influențat de actori politici. Pe de altă parte, publicul este manipulat și dezinformat, media fiind utilizate pentru a distrage atenția de la adevaratele probleme cu care se confruntă societate.
 
Jurnalist: Pe lângă faptul că premiile a câte 2000 de euro pentru 3 echipe câșigătoare sunt atractive, de ce le-ai recomanda tinerilor să aplice și să participe?
 
Artur Gurău: I-aș îndemna să experiementeze. Premiul nu este atât de important, dar mult mai important este să se înțeleagă că odată cu dezvoltarea online-ului, este mult mai ușor să îți faci vocea auzită. Nu mai ai nevoie de acces la o televiziune ca să te auda câteva zeci de mii de oameni. La hackaton ei au posibilitatea să facă cunoștință cu alți tineri cu care pot realiza astfel de proiecte.
 
Jurnalist: Care ar trebui să fie componența unei echipe participante pentru a reuși să dezvolte idei bune și aplicabile pentru contextul actual din Republica Moldova?
 
Artur Gurău: Orice echipă trebuie să aibă cel puțin un jurnalist sau comunicator, dar și un designer și un programator cu ajutorul cărora pot concepe și dezvolta ceva mult mai concret decât o idee.
 
Jurnalist: Ce o să ia util de la acest hackathon să zicem studenții, viitorii programatori sau jurnaliști pentru job-ul lor viitor?
 
Artur Gurău: O să ia o experiență interesantă, o dezvoltare a ideilor pe care le au și foarte probabil o serie de oameni noi cu care ar putea deveni prieteni sau colegi în diferite activități.
 
Jurnalist: La ce ar trebui să atragă atenție cei care intenționează să se înregistreze la hackathon ?
 
Artur Gurău: Aș vrea să atragă atenția la impact. Proiectul la care ei vor lucra trebuie să rezolve o problemă cât mai reală din societate într-o masură cât mai eficientă.
 
Jurnalist: Din propria ta experiență, își ating scopul aceste evenimente ?
 
Artur Gurău: Orice eveniment de acest fel este încă o experiență în plus. Eu am participat în trecut, am câștigat, după asta am susținut în calitate de mentor sau juriu astfel de evenimente ca Start-up Weekend Moldova sau Social Innovation Camp. Chiar și în acest rol de fiecare dată am găsit și am luat ceva pozitiv.
 
Jurnalist: Care sunt așteptările tale de la această ediție a hackathon-ului ?
 
Artur Gurău: Idei interesante, lucru în echipa și impact.
 
 
Cea de-a doua ediție a hackathon-ului “Puterea a cincea”, organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent, are scopul să îmbunătățească abilitățile consumatorilor de media de a percepe critic mesajul media, de a filtra informația cu ajutorul unor aplicații web sau mobile, precum și a altor instrumente IT inovatoare. La eveniment vor fi prezenți dezvoltatori IT, programatori, jurnaliști, designeri, bloggeri, activiști civici, consumatori media etc. În cadrul ediției 2016, la Hackathon vor participa și concurenți din Ucraina și Georgia. Experții invitați și mentorii evenimentului vor ajuta participanții pe parcursul hackathon-ului să-și dezvolte ideile. Trei echipe desemnate de juriu câștigătoare vor beneficia de granturi a câte 2000 € pentru dezvoltarea și aplicarea ulterioară a proiectelor. Acestea vor fi publice și gratuite pentru utilizare. Cei care doresc să fie parte a schimbării mentalității mediatice pot participa la concurs prin aplicarea formularului de participare, care trebuie completat până la data de 25 iunie 2016. Alte detalii găsiți pe hackathon2.media-azi.md!
 
sursa: moldova9.com