Serafim Urecheanu: dupa venirea la putere a unei guvernari democratice, competente, deschise



 

Serafim Urecheanu: dupa venirea la putere a unei guvernari democratice, competente, deschise si responsabile, problema separatista va fi eliminata in cativa ani.

Agentia de stiri Info-Prim Neo desfasoara un sondaj de opinie printre lideri ai formatiunilor politice, exponenti ai societatii civile, formatori de opinie de pe ambele maluri ale Nistrului cu privire la solutionarea conflictului transnistrean. Sondajul are drept scop acumularea a cat mai multor puncte de vedere care ar putea contribui la ameliorarea situatiei existente. Tuturor participantilor le-au fost adresate aceleasi doua intrebari. De data aceasta raspunde la ele Serafim Urecheanu, presedintele Aliantei „Moldova Noastra” (AMN).

- Cum vede organizatia pe care o conduceti solutionarea diferendului transnistrean? In ce forma, prin ce mecanisme si in ce termeni este aceasta posibila?

- AMN are o viziune complexa asupra masurilor si etapelor necesare pentru aducerea raioanelor de est sub controlul deplin al autoritatilor constitutionale ale Republicii Moldova.

AMN a avut intotdeauna convingerea ca solutia diferendului de pe Nistru poate si trebuie sa fie incadrata in prevederile Constitutiei Republicii Moldova, care, in principiu, prevede forma de unitate teritoriala autonoma, aplicata deja in cazul Gagauziei. Exemplul gagauz este unul de succes, considerat de comunitatea internationala ca unul de referinta. In ceea ce priveste reglementarea transnistreana, AMN si eu personal am lansat cu multi ani in urma propunerea de internationalizare a mecanismului de negocieri, criticata dur atunci de PCRM, in frunte cu Vladimir Voronin, si acceptata, partial, prin adoptarea formatului „5 + 2”. In acest context, sunt neavenite si riscante orice aranjamente separate, obscure si pripite.
De aceea sustinem cu tarie continuarea unor negocieri efective in actualul format. Dupa aproape 8 ani de „facere de nimicuri”, de simulare si tergiversare a procesului de reintegrare teritoriala a tarii, fortarea lui la sfarsitul mandatului guvernarii comuniste este periculoasa, desi, in acelasi timp, este si lipsita de sanse. Termenul de solutionare trebuie sa fie exact acela, care necesita gasirea unei solutii optimale, dar AMN e convinsa ca, dupa venirea la putere a unei guvernari democratice, competente, deschise si responsabile, aceasta problema separatista va fi eliminata in cativa ani.

- In opinia dvs., pe cat de eficiente si de adecvate situatiei create sunt actiunile pe care le intreprinde actualmente conducerea statului R. Moldova? Cand credeti ca pot da rezultate eforturile depuse de autoritati si la ce rezultate ne putem astepta?

- Activizarea, improvizata de comunisti, a eforturilor de rezolvare a problemei transnistrene este o actiune exclusiv preelectorala. Din cauza esecului in domeniile sociale si economice vitale pentru populatie, precum si a compromiterii obiectivelor externe, principalul fiind integrarea europeana, Vladimir Voronin cauta un subiect care sa distraga atentia electoratului, sa-l hipnotizeze si sa ofere clanului sau inca o sansa electorala. AMN are convingerea ca miza comunistilor e gresita, dar probabil ca ei, in general, nu mai au cum se manifesta. Iar, daca vor continua sa forteze nota, sa ignore formatul si procesul oficial de negocieri, putem sa ajungem la conflicte interne de proportii in Republica Moldova. Unii strategi considera ca PCRM trebuie sa fie chiar impins in aceasta capcana, dupa care, drept pedeapsa, sa fie aruncat definitiv in afara vietii politice a tarii. Insa Alianta „Moldova Noastra”, crede ca poporul trebuie salvat de comunisti fara a-l expune la riscuri. 

 

www.info-prim.md