Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 6095

Cristina Voroneanu: "Voluntariatul deschide multe uşi pentru tineri"



1385425 602360449804996 709460112 n

Cristina Voroneanu este elevă la Liceul Teoretic "Mihai Viteazul", clasa a XII-a "A", din capitală. Chiar dacă este în an absolvent, tânăra îşi dedică timpul nu doar studiilor, dar şi altor activităţi din afara orelor. Pe Cristina am descoperit-o la un seminar, dedicat tinerilor jurnalişti. De acolo şi am aflat povestea ei de voluntariat, pe care am decis să o împărtăşesc şi vouă!

În concepția mea, a fi un tînăr activ presupune a profita de multiplele oportunități pe care ți le propune viața și a lucra asiduu pentru a căpăta abilități, experiență de viață, încredere în forțele proprii, ca ulterior să devii stăpînul propriului destin.

La moment practic voluntariatul la biblioteca Ovidius din localitatea mea, la centrele comunitare pentru copii și tineri "Buburuza" și "Amicii" subordonate Direcției Municipale pentru protecția drepturilor copiilor și la postul de radio Teleradio Moldova.

Dorința de a mă implica în activități de voluntariat le-o datorez centrelor comunitare pentru copii și tineri, subordonate Direcției Municipale pentru protecția drepturilor copiilor, în care am activat. În cadrul lor am deprins obișnuința de a duce un mod de viață activ. Participam la diverse activități culturale și distractive organizate pentru copii. Ulterior, am început să îmi aduc aportul la organizarea  și moderarea lor, ca voluntar al centrelor „Buburuza” și „Andrieș”.  În paralel activez ca voluntar la biblioteca "Ovidius" din localitatea mea. Biblioteca organizează diverse activități culturale în care mă implic ca moderator. Motivez și pe alți tineri să participe la ele. În fiecare săptămînă moderez, la bibliotecă, „Ora poveștilor”, în cadrul căreia, împreună cu copiii, citim, audiem sau privim povești. Organizez pentru ei de fiecare dată jocuri interactive prin care sper să îi îndemn să îndrăgească biblioteca și lectura. Toate activitățile în care mă implic îmi sunt dragi. Nu pot, însă, să nu am o preferință și anume, voluntariatul pe care îl practic la postul de  Naţional de Radio. Fac parte din echipa Radio MoldovaTineret ca prezentatoare a emisiunii „Oops”.

Voluntariatul deschide multe uși pentru tineri și trebuie de profitat. Partea frumoasă este că reușești să faci  lucruri cu care să te mîndrești și care fac din tine un minunat autodidact. Tînărul activ reprezintă pentru mine o cantitate enormă de energie pozitivă. Nu pretind, însă, că aș fi astfel, deși spre asta tind.

Mulți tineri manifestă dezinteres pentru voluntariat din cauza lipsei unei remunerări materiale și imediate. Sunt de părerea că voluntariatul îți oferă avantaje multiple și în primul rînd posibilitatea de a căpăta competențe ce te vor ajuta în viață neapărat. Practicînd voluntariatul, am învățat cum să organizez un eveniment, cum să colaborez cu oameni diferiți care nu întotdeauna îmi împărtășesc ideile și cum să depășesc diverse probleme, atunci cînd planurile mele nu se realizează întocmai. Voluntariatul m-a scos din zona mea de confort și m-a ajutat să-mi depășesc emoțiile. Acum cîțiva ani mi-ar fi fost dificil să îmi expun părerea în public și preferam să fiu absorbită de mulțime. Acum nu mă sfiesc să spun ce gîndesc nici în fața microfonului.  Odată ce am început să fiu mai activă, am devenit mai încrezută și mai sigură pe mine, iar ambițiile mele au crescut. Mi-am creat și o rețea de amici și cunoscuți, personalități remarcabile de la care am însușit multe, la care apelez cînd am nevoie de un sfat sau de ajutor. Cînd îmi propun să realizez un nou proiect, mă bucur de susținerea lor. Prin intermediul amicilor și cunoscuților sunt informată despre alte activități care mă pasionează și îmi sunt folositoare, ca training-urile spre exemplu. E un lanț continuu. Fiecare dintre noi știe ceva sau pe cineva și care ți-ar putea fi de folos, îndeosebi tinerii activi care cunosc și sunt cunoscuți de o mulțime alți tineri ca ei.

Trebuie de profitat din plin de tinerețea noastră. Cînd, dacă nu acum, mai putem să ne construim viitorul? Experiența și cunoștințele pe care ți le oferă voluntariatul sunt foarte prețioase. Ai oportunitatea de a te afirma în domeniile care te interesează sau  să descoperi noi pasiuni și calități de-ale tale.

Iuliana Mămăligă