Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 6095

Felicia Luchianenco: "Fiind voluntar, vezi lumea cu alţi ochi"



40627 419297123029 5270868 n

Felicia Luchianenco este o tânără dinamică, veselă şi dornică de a ajuge departe, la propriu! Şi, să nu spuneţi că mint, ea mi-a mărturisit că e în proces de aplicare la o universitate din SUA, iar noi, trebuie să îi urăm baftă! Dar până la acest vis, tânărar noastră a făcut multe activităţi interesante şi frumoase, printre care şi voluntariat la una din cele mai cunoscute organizaţii de tineret din lume, AIESEC. Felicia a acceptat să ne împărtăşească experienţa ei civică, în speranţa că va inspira şi alţi semeni să facă voluntariat!

 Aş putea să spun că mă simt un membru AIESEC special şi că experienţa mea a fost cea mai originală dintre toate. Dar, adevărul e că în ochii multora povestea mea în AIESEC este una obişnuită şi este adevărat. Mă grăbesc însă să spun că aceasta m-a schimbat în primul rând pe mine, ca apoi eu să îmi dau seama de cum ar trebui să răspândesc asta în jur, asta o face unică.

În toamna anului 2011, fiind în anul 2 la facultate ştiam că îmi doresc o ocupaţie care să îmi ocupe practic tot timpul liber şi să înglobeze diverse activităţi din mai multe domenii. Problema mea era că aveam prea multă energie şi ea nu era direcţionată tocmai corect. 

De AIESEC ştiam încă de la prietenii mei. Totuşi, după căutări îndelungate, am completat formularul de aplicare şi ulterior am trecut umătoarele 2 etape de selecţie. La prima şedinţă mi-am dat seama că sunt în momentul potrivit la locul potrivit. 

AIESEC mi-a dat tot de ce aveam nevoie: anturaj plăcut, proiecte frumoase, noi provocări, nopţi nedormite, cunoştinţe în domeniile asupra cărora m-am axat, o experienţă unică de exchange şi prietenii cu care am devenit o echipă. Pentru că am luat direcţia de exchange internaţional, acum am prieteni în toată lumea care oricând mă vor primi cu braţele deschise. În AIESEC îţi alegi volumul de implicare pe care ţi-l doreşti, eu am hotărât că am să implic totalmente, respectiv AIESEC a devenit un mod de viaţă pentru mine.

Înafară de AIESEC sunt voluntar la Radio Moldova în cadrul studioulul Tineradio pentru copii şi tineret.

Cea mai frumoasă experienţă pe care am trăit-o fiind studentă a fost exchnage-ul în Polonia prin programul GLOBEX, care este un produs AIESEC. O spus sincer şi deschis: această experienţă a depăşit toate aşteptările mele. În iarnă 2012 am petrecut 6 săptămâni în 5 oraşe diferite din Polonia cu o echipă de 8 internaţonali, unde am predat limba engleză, am povestit despre ţara noastră studenţilor/elevilor din şcoli şi licee (tot acolo am învăţat să gătesc mămăligă :D ) La fel am locuit în 5 familii gazdă şi am vizitat alte 2 ţări. Fiecare dintre acestea mi-a oferit mai mult decât mâncare şi cazare, au fost aproape de sufletul meu. Ei vor rămâne în inima mea pentru totdeauna.

Fiind voluntar vezi lumea cu alţi ochi. Sună egocentric, dar pentru mine asta a însemnat o posibilitate de a petrece timpul cu mine însumi, de a mă cunoaşte şi de a lucra asupra mea. Spre exemplu, mi-am dat seama că sunt foarte multe căi prin care pot să contribui la dezvoltarea mea şi a altora, implicare şi atitude este tot de ce avem nevoie. La fel am început să preţuiesc timpul, ca după cele realizate să respir uşor şi să fiu mândră de mine, chiar şi cu greşelile făcute. 

Personal, cred că în suflet mereu voi rămâne voluntar şi ori de câte ori voi avea posibilitatea, am să mă implic cu inima deschisă şi efort sincer pentru ca să aduc un plus de valoare. 

 Iuliana Mămăligă