Silvia Calancea “Fiți voi înșivă și profitați de orice ofertă”



Silvia Calancea este studenta activă ce am cunoscut-o la USPEE "Constantin Stere", facultatea de Drept. Este o studentă exemplară și prin urmare a avut șansa de a reprezenta universitatea la  Olimpiada Internațională la Drept Național și Comparat Constituțional din Georgia. Mai multe detalii despre experiența deosebită obținută în cadrul acestui concurs, aflați din interviul ce urmează.

Societatea civila in Imagini

-Ce facultate ești? 

Sunt anul II, la facultatea de Drept din cadrul  USPEE.

-Cum te simți ca student al unei universități europene? 

Cu toate că Republica Moldova încă nu este membru al UE, și nu putem spune că trăim în Uniunea Europeană, dar eu de acum de 2 ani pot să spun ca învăț în UE. Pentru că universitatea noastră este o universitate Pro - Europa, și îți sunt deschise toate ușile care duc în marea familie UE. Ca să răspund fix la întrebare „cum mă simt învățând la o universitate europeană", pot spune că mă simt o studentă norocoasă. Relațiile universității noastre cu alte universități din Europa, ne oferă șansa de a interacționa direct cu lumea studențească a colegilor noștri europeni. 

-Spune-mi care a fost scopul plecării tale în Batumi? 

Pentru că sunt un student exemplar, mi-a fost oferită șansa de a reprezenta universitatea în cadrul celei  de-a 2-a Olimpiadă Internațională la Drept Național și Comparat Constituțional, și de a participa la școala de vară cu genericul „ Problemele Naționale din domeniul dreptului constituțional". Ambele activități au fost desfășurată în orașul Batumi, Georgia. 

-Ai plecat împreună cu cineva?

Delegația Republicii Moldova a fost alcătuită din 3 persoane, 2 studenți și un profesor. Reprezentând USPEE- eu J, cel de-al 2 student a fost Mircea Gladchi,anul III USM, el reprezentând USM. Și cel de-al 3 membru al delegației a fost Domnul Avornic Gheorghe, fiind și coordonatorul acesteia.

-Care au fost așteptările tale de la această plecare?

Așteptările erau destul de mari de la început. Știam că plec să reprezint universitatea și pentru aceasta am muncit mult, ca să fac față. Dar în realitate această plecare a întrecut cu mult așteptările mele. Pentru că m-am întors acasă cu experiență deosebită, care a fost unică în viața mea. Și această experiență nu se rezumă doar la participarea mea la olimpiadă, dar și la interacțiunea mea cu alți 20 de tineri, diferiți prin vârstă, cultură, țară, tradiții și gândire, ceea ce ne unea doar era domeniul pe care toți îl studiam. În urma acestei plecări au fost legate prietenii strânse  și cooperări de lungă durată. Cele 2 săptămâni trăite în Batumi, au răsplătit cele 3 luni de vară în care m-am pregătit pentru olimpiadă. A fost o experiență minunată cu oameni minunați, trăită intr-u oraș minunat. Georgia nu este o țară cu un înalt nivel economic de dezvoltare, nu este o țară europeană, cu drumuri ideale, cu străzi curate și pline cu flori. Dar se poate mândri cu o natură extraordinară. 

-Ai luat un premiu? La ce categorie?

 În urma participării mele la olimpiadă, am obținut o diplomă de mențiune. M-am bucurat de acest premiu, pentru că am participat pentru prima dată la o olimpiadă internațională, și tot pentru prima dată a fost prezentarea raportului în limba rusă. Pentru că în cadrul olimpiadei erau 3 limbi de participare: georgiana, engleza și rusă.

-Ce sfat le-ai da colegilor tăi? Fiți voi înșivă și profitați de orice ofertă!  Să nu va temeți de greutăți, ele doar ne fac sa fim mai tari, mai puternici.

Societatea civila in Imagini Societatea civila in Imagini