"Cu voluntariat suntem înaintea celorlalți", interviu cu Rima Grinco, voluntară SPFM



10326_1262366476603_5680630_nDupă o serie de interviuri cu cei mai activi și talentați voluntari ai Societății de Planificare a Familiei(SPFM), vă îndemn să descoperiți o tânără care a activat mulți ani la SPFM. Energică, plină de entuziasm și receptivă la orice acțiune de voluntariat, eroina noastră este Rima Grinco, voluntară a Societății de Planificare a Familiei din Moldova din august 2009. În albumul organizației veți găsi fotografii cu Rima implicată în diverse activități pe parcursul anilor. Rima a studiat la Liceul “Prometeu” din Chișinău. Apoi a urmat Facultatea de Bussines și Administrare la Universitatea din București (România). Ea e pasionată de muzică, teatru și călătorii. Și povestea continuă…

1.Ce reprezintă activismul civic pentru Rima?

Un om puternic e un om informat. Implicarea în viața socială e o primă modalitate de a ne manifesta, de a ne impune, de a acționa din propria initiațivă,  fără a urmări beneficii financiare. Activismul reprezintă o părere, o acțiune menită să schimbe ceva în tine sau în mediul din care faci parte. Prin intermediul activismului, înveți să îți exprimi părerea și să urmezi cu perseverență pașii spre realizarea unor obiective bine definite.

2. Ce amintiri te leagă de SPFM?

Activitatea mea la SPFM a început la vârsta de 17 ani; atunci eram extrem de curioasă să aflu cu ce se mănâncă voluntariatul. SPFM mi-a satisfăcut așteptările, ba chiar mai mult, pe lângă activități, traininguri și inițiative, ai parte de un mediu cald și oameni plăcuți.
Fiind un boboc în domeniul temelor despre reproducere, contracepție și boli venerice, m-am simțit jenată la interviul de recrutare când mi s-au adresat întrebări despre prostată și coitus interrupt. 
Pe parcurs însă, orice barieră de comunicare a fost înlăturată, simțindu-mă mai informată, predispusă să ofer și eu la rândul meu altora informația, cunoștințele pe care le posed.
Biroul SPFM are și el o semnificație: de a ne aduna pe toți, dispus oricând de a ne face să interacționăm cu oameni deștepți și iscusiți.

3. Care sunt rezultatele obținute din voluntariat?
Rezultatul voluntariatului e experiența, pe care o consider cea mai importantă după educație. Aceasta ne formează personalitatea, iar având experiență într-un anumit domeniu suntem deja cu un pas înaintea celorlalți. Voluntariatul e o inițiere pentru tot ceea ce urmează să întâlnim în viață. Inconștient, dobândim practici comportamentale, de atitudine și de comunicare, ne cunoaștem pe noi înșine și potențialul nostru. Implicarea presupune idei, dorință și inițiativă. E necesară interacțiunea cu alți oameni, de unde apar conflicte și prietenii. Trăim într-o epocă a concurenței unde fiecare practică și cunoștință este prețioasă.

4. De ce ar trebui tinerii să vină la SPFM?

Timpul liber trebuie petrecut plăcut și cu folos, iar SPFM întrunește aceste două criterii. La SPFM sunt înlăturate miturile, iar temele despre sănătatea sexual-reproductivă nu mai sunt un taboo. Aici se asigură accesul liber la informație de calitate; ai parte de interacțiune cu tinerii vulnerabili, îți cunoști drepturile și obligațiile în domeniul sănătății.
Fiind membru al organizației înveți să te integrezi ușor, să contribui și să capeți încredere în sine, prin abilități oratorice, competențe  organizatorice și calități de lider. Aș vrea ca SPFM să trăiască muult, ca să poată și copii mei să vină aici.

5. Transmite un mesaj tinerilor!

Pe tineri i-aș îndemna să activeze în continuare, iar pe cei care încă nu se impliă, să nu piardă timpul și să facă un prim pas spre o viață mai interesantă și plină de evenimente.
Orice implicare e folositoare, orice experiență ne învață ceva, iar dorința de schimbare e plauzibilă. În ciuda piedicilor întâlnite, poți realiza ce ți-ai propus dacă îți dorești cu ardoare.
Voluntariatul, în general, e o școală informală, unde dobândim cunoștințe esențiale și experiență de viață. Niciodată nu e târziu să începi să activezi și să cunoști, e mai trist dacă nu există dorință.

 

Interviu realizat de Mircea MITROFAN,

departamentul Media SPFM

Logotip_SPFM