"Voluntariatul a devenit stilul meu de viață", interviu cu Cristina Smolenschi, voluntară SPFM



404337_10150689031923115_1472201593_n

Să cunoștem o voluntară fără îndoială croită pentru această “meserie” și privim voluntariatul într-o altă dimensiune a sa. Eroina noastră cu sânge de activism civic este Cristina Smolenschi, voluntară a Societății de Planificare a Familiei din Moldova. O tânără ambițioasă care mereu se ghidează după următorul motto:  “Un singur lucru fac visele imposibile - frica de eșec. Depășește și vei avea succes! ”. Cristina e studentă la facultatea Istorie si Relații Internaționale, ULIM. Vă invit să o cunoașteți și voi!

1. Cum ai început activitatea în domeniul voluntariatului?

Activitatea mea de voluntariat a început încă de pe băncile liceului meu drag,  “ Mihail Sadoveanu ” din or. Călărași. Eram mereu dornică să acumulez noi cunoștințe nu doar din cadrul orele de studii, dar și din activități extracurriculare.

 

2. Care a fost prima asociație în care ai ales sa te implici?

Pentru prima dată am devenit voluntară la Asociația Crucea Roșie din Moldova (2006),  apoi a urmat  Forumul Național Legislativ de Tineret din cadrul “ Parlamentul Tinerilor  “ (2011). În acest Forum activam   alături de o bună colegă, Svetlana Toderaș care mi-a vorbit de voluntariatul pe care îl practică la Societatea de Planificare a Familiei din Moldova.  Prin intermediul ei am și aflat despre Marea Familie  - Societatea de Planificare a Familiei din Moldova și am devenit voluntară.

 

3. Ce reprezintă SPFM pentru tine?

Acolo am văzut implicare, dorință de a schimba lucruri. Acolo a început implicarea și apropiere  mea de Valorile, Scopul  Societății  : A unei familii sănătoase, echitate gender, promovarea unei planificări mai bune a familiei și a politicilor în domeniul Sănătății Sexual-Reproductive. Vreau să mulțumesc SPFM pentru suportul informațional și căldura oferită.

 

4. Care crezi ca sunt caracteristicile unui voluntar de succes?

Consider că adevăratele carateristici ale unui voluntar este  de a se implica cu dragoste și dăruire  în acestă activitate demnă și utilă, pentru că doar astfel va  simți bucuria din sufletul său și va primi înapoi mult mai mult decît a oferit. Desemenea, să aibă carismă, să știe să relaționeze cu oameni de toate tipurile și să se facă plăcut - fără să fie fals, totuși, aici e o linie destul de fină. Să muncească. Mult. Să aibă inițiativă. Să își citească mailurile. Să răspundă la telefon. Să zâmbească.

 

5.  Voluntariat, studii, job, viață personală. Ce trebuie să faci pentru a ține balanța în echilibru?

Mmm… cred că să le îmbinăm pe toate patru, atît studiile , job-ul, viața personală și voluntariatul formează activitatea noastră zi de zi, ba mai mult construiește și modelează personalitatea noastră, reprezentîndu-ne în societate.

 

6.  Ce părere ai despre tinerii ca tine din Moldova?

Mă bucur  atunci cînd întîlnesc tineri entuziasmați, plini de activități, care  știu ce doresc și conștientizează ce este activitatea de voluntariat, pentru că lumea se schimbă în dependență de idei, valori promovate și desigur prin implicare. De aceea tinerii care au ales să dedice ceva timp voluntariatului, la fel ajută la  bunăstarea și promovarea valorilor în societate, ceea ce este  destul de important.

 

7.  Ai recomanda şi altora să devină voluntari? De ce?

Susțin și recomand  implicare tinerilor în voluntariat aceasta ajută să se cunoască pe ei, să obțină experiență, vor simți importanța lor și vor aduce multe zîmbete și clipe minunate. Urmați aceste sfaturi de aur: "Cine îmbină utilul cu frumosul întrunește sufragiile tuturor" (Horațiu) și  "Omul trebuie să se afle acolo, unde poate fi de folos" (Euripides).

 

Cristina, îți mulțumim pentru disponibilitatea ta de a ne împărtăși din experiența ta din domeniul voluntariatului!

 

Interviu realizat de Mircea Mitrofan,

departamentul Media SPFM

Logotip_SPFM