Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 6570

"Fii atent la drum! Eşti aşteptat acasă." O campanie Publika TV



Interviu cu Dina Perciun, editor-şef Publika TV

 

35351_1557968274046_1380429753_31526049_1164283_n

Cui îi aparţine iniţiativa de a lansa această campanie?

Toate campaniile Publika TV sunt gândite şi cizelate de mai mulţi oameni. Suntem o echipă şi depunem eforturi pentru a realiza cât mai multe lucruri bune împreună. Suntem profund îngrijoraţi de numărul accidentelor rutiere care este în continuă creştere. În ultima perioadă, am simţit că se întâmplă ceva cu oamenii şi nu vrem să credem că pot fi atât de nepăsători faţă de viaţa lor şi a celor din jur. 

Care este scopul proiectului?

De a le spune oamenilor că a venit timpul să se trezească şi să fie atenţi la ceea ce fac. Atunci când urcă la volan, să-şi pună întotdeauna centura, să nu depăşească viteza, să respecte regulile de circulaţie, să dea prioritate pitonilor. Atunci când pietonii sunt pe zebră, să se asigure de câteva ori înainte de a păşi pe ea. Să nu traverseze strada oriunde le vine în cap, ci doar acolo unde au voie. Vrem să-i responsabilizăm, să înţeleagă că securitatea în trafic depinde doar de ei. Oamenii trebuie să conştientizeze că în trafic nu există eroi, toţi suntem egali. Să gândească mereu că cineva îi aşteaptă acasă vii şi nevătămaţi. Vrem să atenţionăm şi autorităţile. Zebrele pe care le desenăm sunt de fapt un simbol. Aşteptăm ca autorităţile să reacţioneze prompt la problemele care există în localităţi. Ne dorim să deseneze treceri pietonale adevărate acolo unde este nevoie de ele, să facă toate marcajele, să repare drumurile, să pună indicatoarele necesare. Doar aşa vom spori securitatea în trafic. Fiecare trebuie să depună efort. 

Cine sunt beneficiarii direcţi ai campaniei şi cât va dura aceasta?

Campania îi vizează pe toţi participanţii la trafic. Nu facem diferenţa dintre şoferi, pasageri sau pietoni. Vrem să-i atenţionăm pe toţi că trebuie să respecte regulile pentru  a spori securitatea în trafic. Campania se va încheia pe 11 decembrie. Toate mesajele care vor veni pe adresa noastră vor fi transmiste autorităţilor responsabile, în ideea ca problemele semnalizate să fie rezolvate. Iar pe 12 decembrie vom lansa o nouă campanie. Nu vă spun însă despre ce este vorba. Va fi o surpriză.

Care este reacţia publicului? Iniţiativa a fost salutată de către oameni?

Primim în fiecare zi zeci de mesaje de la telespectatorii noştri. Ei ne atenţionează asupra problemelor: unde nu sunt zebre sau alte marcaje rutiere, unde nu sunt indicatoare, unde drumurile sunt foarte proaste. Vin multe poze şi imagini video cu diferite nereguli surprinse în trafic. Ne-am angajat să mergem cu aceste imagini la poliţia rutieră, unde pe numele şoferilor sunt întocmite procese verbale şi le sunt date amenzi. Oamenii ne mulţumesc pentru că am lansat această campanie. Sunt foarte bucuroşi când mergem şi desenăm zebre acolo unde sunt necesare. 

Cine sunt oamenii care desenează aceste zembre şi cât de greu este să-i adunaţi?

Proiecul îl realizăm în parteneriat cu Poliţia Rutieră şi Clubul Auto din Republica Moldova. Ei sunt întotdeauna alături de noi atunci când mergem să desenăm zebre sau când mergem în şcolile din ţară. Jurnaliştii Publika TV sunt cei care le desenează. Am încercat să implicăm şi vedetele autohtone. Unele au fost mai receptive, şi le mulţumim pentru aceasta. Altele nu se aventurează, însă, să renunţe la agenda pe care o au şi să meargă cu noi. Atunci când mergem în şcoli le ducem postere realizate în baza fille-urului „Mulţumesc, poftim, scuzaţi” de la Publika TV. Este o informaţie special pentru copii, unde este explicat clar cum trebuie să traversezi strada. Am făcut şi abţibilduri reflectorizante pe care elevii le pot lipi pe ghiozdane. Le-am făcut în special pentru şcolile din sate. Acestea luminează noaptea, astfel încât şoferii să vadă copii care merg pe drum.

Ce vă motivează să mergeţi mai departe cu acest proiect?

Vrem să schimbăm lucrurile şi cred că asta ne stă în puteri. Cred că şoferii care urcă beţi la volan trebuie pedepsiţi penal şi nu administrativ, cum se întâmplă acum. Mai mult, jumătate dintre ei reuşesc să scape chiar şi fără amenzi, iar acest lucru este inadmisibil. Şi pietonii care traversează strada neregulamentar trebuie sancţionaţi, iar amenzile trebuie să fie usturătoare. Cred că legea trebuie schimbată, altfel lucrurile nu vor merge spre bine. Iar reacţiile pe care le avem de la oameni, chiar şi de la autorităţi ne fac să mergem mai departe.

Cât este de greu să realizezi astfel de campanii în Moldova?  

Oamenii sunt foarte receptivi la astfel de iniţiative, deşi ne-a trebuit mai mult timp să-i deprindem cu asta. Aşa cum suntem o televiziune de ştiri, lucrăm în timp real, ceea ce este o premieră absolută pentru Moldova. E mai greu cu autorităţile. Birocraţia încă ne mai dă bătăi de cap. Funcţionarii sunt mai închişi de felul lor. Dacă ar fi voia lor, nu ar scoate nimic în presă. Oricum, trebuie să recunoaştem că în ultima perioadă lucruile s-au schimbat spre bine şi cred că la asta am contribuit şi noi, Publika TV. În campania „Fii atent la drum! Eşti aşteptat acasă.” avem tot suportul Poliţiei Rutiere şi le mulţumim mult pentru aceasta. 

Cum se pot alătura acestei campanii oamenii interesaţi?

Toţi doritorii de a participa la campanie ne pot scrie pe contact@publika.md sau fiiatent@publika.md

Vă mulţumesc pentru interviu.

Realizat de Daniela Caraiman