Jan Plesinger: Cehia va sprijini dezvoltarea societati civile din Moldova



Un interviu cu Jan Plesinger, coordonator Departamentul Dezvoltarea Cooperarii cu Republica Ceha, Ambasada Republicii Cehe in Moldova si coordonator de program PNUD-Moldova

 

Relatiile diplomatice dintre Republica Moldova si Republica Ceha au fost stabilite la 23 februarie 1993. In prezent, ambasadorul Republicii Cehe in Republica Moldova este domnul Petr Kypr. Avind in vedere ca Cehia detine Presedintia UE, am incercat sa aflam mai multe despre perspectiva relatiilor dintre tarile noastre de la Jan Plesinger, coordonator Departamentul Dezvoltarea Cooperarii cu Republica Ceha, Ambasada Republicii Cehe in Moldova si coordonator de program PNUD-Moldova.

 

Dle Plesinger, care este stadiul actual al relatiilor dintre Republica Moldova si Republica Ceha?

Jan Plesinger: Relatiile moldo-cehe sunt la moment, cele mai bune din istoria tarilor noastre. Anul acesta s-a deschis Ambasada Moldovei in Republica Ceha si deja de aproape doi ani exista Ambasada Cehiei in Republica Moldova. In anul 2004 Moldova a fost identificata ca o tara prioritara in cadrul programului ceh de cooperare pentru dezvoltare. Dupa adererea la UE, Cehia a devenit una dintre tarile europene care sprijina extinderea UE, inclusiv spre Europa de Est, de Sud - Est si Turcia. Avand in vedere istoria Cehiei si tendinta ei de integrare in Europa, tara noastra considera ca e necesar sa sprijine tarile care au dorinta de a deveni membri ai UE, dar in acelasi timp au mai multe probleme structurale. Nu este un secret ca probleme Moldovei cu conflictul transnistrean, problemele economice, migratia si altele reprezinta tot atitea obstacole pe calea europeana, dar in acelasi timp Cehia spera ca Moldova va ramane pe drumul acesta si va avea rabdare sa faca fata problemelor mentionate.

In ceea ce priveste relatiile bilaterale, as vrea sa subliniez faptul, ca consulatul Cehiei de la Chisinau este accesibil pentru orice cetatean al Moldovei de buna-credinta. Cel putin pana la intrarea Republicii Cehe in spatiu Schengen (21 Decembrie 2007), vizele pentru o perioada limitata sunt eliberate gratuit.

 

Ce activitati/proiecte de colaborare sunt in proces de realizare intre Republica Moldova si Republica Ceha?

Jan Plesinger: In acest moment exista 21 de proiecte cehe in derulare in Moldova. Un domeniu principal este mediul incorjurator, in special acestea se axeaza pe solutionarea problemei apelor reziduale. De asemenea, o parte a proiectelor noastre urmaresc cresterea nivelului de protectie sociala a copiilor si batranilor. Alte prioritati includ educatia, conflictul transnistrean si ajutor pentru compatrioti - mica comunitate a cehilor din sudul Moldovei. Recent Cehia s-a alaturat statelor ce au ajutat victimele secetei ingrozitoare din anul 2007. Avem si alte sub-prioritati, spre exemplu domeniul migratiei si calificarea functionarilor din serviciul vamal, agricultura, domeniul asigurarilor si dezvoltarea regionala.

In anul 2008, Republica Ceha planifica sa aloce circa 1,5 milioane de Euro pentru Republica Moldova, ceea ce reprezinta o suma semnificativa comparativ cu alti donatori mari din Europa de Vest si America de Nord.

 

Care este aportul Ambasadei Republicii Cehe in dezvoltarea cooperarii organizatiilor neguvernamentale dintre cele doua state?

Jan Plesinger: In anul acesta un grup, reprezentind societatea civila moldoveneasca a vizitat Cehia, cu sprijinul acordat direct din resursele Ministerului Afacerilor Externe al Cehiei. Cred ca vizita respectiva ilustreaza foarte bine atitudinea Republicii Cehe pentru dezvoltarea cooperarii cu ONG-urile din Republica Moldova. In prezent, in Moldova activeaza doua ONG-uri cehe: €žCaritas - Republica Ceha" si €žPeople in Need". Ambele colaboreaza foarte activ cu ONG-urile moldovenesti, mai ales in domeniul social si in domeniul drepturilor omului. O dovada a faptului ca Programul ceh de cooperare pentru dezvoltare nu-si alege sarcini simple este sprijinirea dezvoltarii societatii civile din stanga Nistrului. Desi este o sarcina destul de grea, Ambasada Republicii Cehe sprijina direct ONG-urile moldovenesti si in acelasi timp se consulta cu ONG-urile si societatea civila in general privind evenimentele din Moldova.

 

A dialogat:

Agnesa Sorbalo

 

Sursa: http://www.forum-civic.ong.md/