Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 6095

"Cea mai mare experienţă de voluntariat, o avem pe parcursul vieţii"



15856_1224393344475_1668254180_582280_6311929_n

O cunosc din facultate, adică de la Jurnalism, USM. Eu, cu tot ce înseamnă presă,  ea- PR şi publicitate, campanii şi comunicate de presă. Eroina acestei istorii se numeşte Irina Peregudova, o fată  deosebită, cu un spirit de caracter puternic, cel puţin aşa reiese din cele ce urmează. Şi să nu uit: face voluntariat.

Experienţa Civic.md

„Cîţiva ani în urmă, voluntariatul nu era încă aşa de răspândit în Moldova şi mulţi erau sceptici asupra ideii de a lucra gratis pentru cineva. Cu toate acestea, împreună cu o colegă de la şcoală, am deschis www.ong.md şi hai să căutăm şi noi un ONG, care ne-ar oferi şansa de a ne afirma în vreun domeniu. Nu de alta, dar eram a 12-a şi ne gândeam că orele de voluntariat ne-ar ajuta să mai avem şi câte ceva prin CV, ştiind că în alte ţări e obligatoriu să ai anumite ore de voluntariat, fără de care nu eşti admis la facultate” îşi începe periplul istoriei de activism civic, Irina.

Prima sa experienţă de voluntar a fost aici, la www.civic.md  . Chiar dacă a durat puţin colaborarea, a întîlnit cîteva persoane extraordinare. „Una din ele fiind Irina Bocan, o personalitate liniştitiă, dar care avea în spate mult voluntariat naţional, cât şi internaţional. Anume ea, la acel moment, mi-a dat încrederea că voluntariatul te dezvoltă şi că, într-adevăr ai multe şanse de a călători” mărturiseşte tînăra.

 La   IRFF/ ONLUS   „Hai , Moldova” şi „PaperGirl”

Altă experienţă a fost la ONG-ul IRFFF/ONLUS, unde şi-a făcut, la fel, câţiva prieteni buni şi a reuşit să participe la organizarea câtorva evenimente. Aici a petrecut mai mult timp şi a înţeles că un director de ONG trebuie să depună un anumit efort pentru a menţine o echipă.

    O altă experienţă deosebită a avut-o în cadrul proiectului ecologic „Hai, Moldova”, pe baza căreia şi-a scris şi teza de licenţă. „Acest proiect a fost, într-adevăr, ceva de neuitat pentru toate persoanele implicate. Trebuia făcut un miliard de tone de lucru”! spune Irina. Au avut puţin timp la dispoziţie  iar impactul campanieie trebuia să se simtă în fiecare  localitate a ţării. „Hai, Moldova” a stors tot ce a putut din voluntari, luându-le o mulţime de timp, însă dându-le o experienţă excepţională. Mulţi dintre voluntari au cedat destul de repede, fluctuaţia lor fiind destul de mare. Însă până la urmă, datorită eforturilor tuturor, acum se simt bine şi bucuroşi de reuşită.

Însă, cel mai plăcut voluntariat pe care îl face acum, după cum meţionează Irina , alături de nişte prieteni minunaţi,  este cel din proiectul PaperGirl, iniţiat de o fostă colegă în martie 2011, minuNata Andreev. Proiectul constă în organizarea unor ateliere de creaţie în weekend, care se vor termina în august, iar în septembrie se va organiza o expoziţie, după care, în octombrie, creaţiile făcute de participanţii la ateliere vor fi distribuite pe biciclete, prin oraş, sub formă de roll, cu sloganul „Arta de a dărui artă”.

 

 În loc de P.S.

„Voluntariatul este aşa o „chestie”, a cărei flacără mereu trebuie ţinută aprinsă, că de altfel, voluntarii devin cam lenoşi. Acest lucru nu e straniu. Puţini reuşesc să fie într-adevăr interesaţi de a ajuta necondiţionat. De aceea, susţin iniţiativa că în fiecare an se organizează un eveniment special, unde sunt premiaţi cei mai activi voluntari ai anului. Personal, nu am fost un voluntar prea „activ” şi nu am primit nici un premiu special, însă mă mândresc cu faptul că am avut iniţiativa de a explora un domeniu nou. Personal, nu cred că trebuie să fim voluntari la o anumită organizaţie şi să avem înscripţii în carneţelul de voluntar. Cea mai mare experienţă de voluntariat, o avem pe parcursul vieţii, atunci când ajutăm un prieten care se află într-o situaţie dificilă, sau când îngrijim mulţi ani la rând rudele căzute la pat. Trebuie să ţinem minte că binele făcut altcuiva, ni se întoarce cu o putere de 10 ori mai mare” a menţionat tînăra.

La moment, a terminat  universitatea şi are un serviciu ce îi  ocupă toată ziua şi nu crede că va mai avea timp de un voluntariat adevărat. Însă, câte puţin, reuşeşte să se mai implice în proiectele Studioului OWH şi CNTM.

Ar vrea ca mai mulţi tineri moldoveni să se implice în activitatea ONG-urilor şi ca părinţii să nu-i pună să muncească chiar de la 16 ani. „De lucru vom avea toată viaţa, dar fiind voluntar, acumulezi cu mult mai multe experienţe pozitive, care te ajută să-ţi formezi o personalitate multilateral dezvoltată” este de părere Irina . Este sigură că voluntariatul are un impact pozitiv  iar cei care fac acţiuni civice au şi ei un rol la dezvoltarea societăţii.

 

Iuliana Mămăligă