Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 6570

Mă mândresc că sunt voluntar!



Pavel Ermacov

Interviu cu Pavel Ermacov, voluntar

Pavel Ermacov învață în clasa a-XII-a la liceul Teoretic,,Gaudeamus ’’ din Chișinău. Pe lângă activitățile școlare, Pavel și-a făcut timp pentru o mulțime de activități interesante, despre care aflăm în interviul ce urmează:

Salut, spune-ne câteva cuvinte despre tine.

E mereu greu să te descrii, pentru că vrei să te lauzi, și nu știi cu care activitate ar fi mai bine s-o faci! Îmi plac o mulțime de lucruri, o mulțime de caractere. Încerc să fac viața interesantă, să curaț imaginația de rutină și să fac lucruri pe care mai târziu, poate, le voi regreta! Niciodata nu cred în siguranță și mereu risc, făcând miza pe cele mai scumpe (uneori) lucruri! Sunt perfecționist, perseverent și ambițios... doar că uneori mă confrunt cu cel mai mare dușman al meu- lenea! Însă pentru un lucru, nu mi-e lene niciodată– pentru voluntariat!

De unde vine această pasiune pentru voluntariat?

Am aflat despre voluntariat cu mai mult de un an în urmă, și de-atunci nu mă pot opri! Am încercat o dată, și mi-a plăcut (am fost cu colegi de liceu la o casă de copii cu un cadou de revelion, un spectacol), după care am mai participat la o activitate (la Hai, Moldova!), și mi-a intrat în sânge după care am început să aplic la multe proiecte, la multe training-uri, am descoperit o sursă de inspirație, o sursă de cunoștințe și de noi puteri! Mă mândresc de faptul că sunt voluntar!

Vorbește-ne despre activitățile în care ești implicat în prezent.

Recent am aplicat la un program de mentoring (asociatia ADVIT), care mi-a oferit minunata oportunitate de a fi mentorul a doi belgieni. ADVIT din Republica Moldova are scopul de a promova înţelegerea culturală şi responsabilizarea tinerilor prin intermediul oportunităţilor de schimb international și a muncii voluntare. Îmi petrec cu ei o parte din timpul liber, le fac cunoștință cu cultura și tradițiile noastre și în schimb aflu despre cultura lor, mă ajută să învăț limba franceză. Sunt membru al Consiliului Local Al Tinerilor din Municipiu și sunt prezentator la Radio Moldova Muzical, la matinalul „Cucurigu” alături de niște colegi minunați.

Povestește-ne ce întâmplări interesante ați trăit în această perioadă?

Viața în fond este foarte interesantă, dacă ai curajul să o trăiești interesant! Voluntarii din europa, m-au învățat multe lucruri, mi-au arătat adevăratul farmec al Moldovei, și împreună cu ei am redescoperit țara în care trăiesc de 19 ani! Am fost la țara și ceea ce mi se părea înainte ciudat, sau depășit, acum îmi pare foarte normal și chiar necesar! În aceeași seara, când am fost într-un mic sătuc de lânga Orhei, am ieșit noaptea la o primblare, pentru că tocmai începuse să ningă, și am văzut cerul și luna, atât de frumoase cum nu sunt nici în Chișinau, nici la Bruxelles, dupa care- fiind și eu, și ei noi în regiune- ne-am pierdut J însă am ajuns cu bine la locul de unde am pornit, pentru că în 10 minute s-a apropiat un domn de noi și ne-a rugat să intram la el în vizită, la început un pic sceptici, dar am acceptat pentru că spunea că trăiește aproape de casa unde trebuia să dormim noaptea aceea. Era de Sfântul Vasile și voluntarii au putut vedea cât de pline sunt mesele noastre de sărbători și au gustat mai multe mâncăruri tradiționale! A fost de-a dreptul minunată și experiența cu microbuzul, când am urcat pentru prima data într-un maxi-taxi, care era plin și făcându-ne o mică bucată de spațiu pentru talpele noastre, pentru că restului corpului era undeva prin toată gloata de oameni, am început să râdem nebunește, până acum nu ne putem explica de ce, dar este una din cele mai vesele și mai vii amintiri din ultimii ani! A fost excepțional și Anul Nou împreună cu ei, fiind obișnuiți în mare parte cu Crăciunul pe 25 și pe 27 să meargă iar la lucru, era un pic ciudat pentru ei să-și petreacă sărbătorile de iarnă de pe 25 decembrie până pe 14 ianuarie, timp în care am fost cu colindatul și uratul... am făcut ceva bani, și ca adevarați voluntari i-am donat la o casă de copii!

Ce satisfacții îți aduce o asemenea experiență la finalul zilei?

Ajutându-i pe ei să se acomodeze, fiind traducător, merg la multe proecte, îmi dedic timpul copiilor cu dezabilități, copiilor cu cancer, și știu că fac un lucru minunat. Îmi place să ajut oamenii și să trezezc zâmbetul pe buzele celor care au nevoie de el! Îmi crează o neasemuită plăcere să aflu culturi noi, lucruri complet neașteptate și necunoscute, să-mi antrenez limba engleză și franceză! Am învațat de la ei să lucrez calitativ și cantitativ, fără să obosesc, am învățat de la ei să mă distrez oriunde și orice aș face. Și când treci în revista lucrurile pe care le-ai făcut o zi întreagă, îți dai seama că ziua nu a fost irosită!

Crezi că oamenii care sunt implicați în activități sociale au alte avantaje, fată de ceilalți?De ce?

Da! Desigur că au unele avantaje, poate chiar privilegii. Dacă ești activ social te observa foarte multă lume, poți primi niște propuneri neașteptate. Ai acces la mai multă informație. Ești parte dintr-un mediu sănătos și ai ocazia să-ți faci mulți prieteni din diferite domenii și țări, ceea ce presupune parteneriate cu proiecte din Europa, S.U.A. și alte părți ale lumii.

Care sunt planurile tale de viitor?

Acum planific să primesc acceptul de la o facultate din Cehia J, pentru că nu poate fi altceva decât un DA! acolo, să susțin BAC-ul cu brio, să savurez ultimele mele luni de licean, să devin mentor la încă 2 voluntari, iar în rest... să vedem ce mi-a pregătit destinul și unde ma vor duce căile vieții! Mulțumesc!

Realizat de Daniela Caraiman