Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 6570

Nimeni nu poate ști mai bine decît noi ce ne poate face fericiți



Interviu cu Cristina Burlacu, redactor moldavie.fr

Cristina BurlacuPovestește-ne despre tine și despre cel mai frumos, interesant, emoționant moment din viața ta.

Cel mai emoționant moment a fost atunci cînd tatăl meu mi-a spus că se mîndrește cu mine. Am trăit un sentiment deosebit de plăcut, căci laude din partea lui primesc foarte rar.

Cum ți-ai descrie traseul profesional, unde ai reușit să ajungi la această vârstă?

În acest moment îmi fac studiile la facultate și tind să profesez jurnalismul. Totul a început de la pasiunea mea pentru limba franceză. Ani în șir m-am pregătit pentru olimpiade, avînd scopul să excelez „en francais”. Într-o bună zi am făcut cunoștință cu d-nul Combarel-președintele moldavie.fr care mi-a propus să scru cîteva articole pentru moldavie.fr. Provocarea a fost pe placul inimii mele. În curînd mi-am făcut și un blog, am început să activez în cadrul observator.md și mai scriam și pe vox.publika.md. În preajma bacului am decis definitiv că voi face jurnalism.

În prezent activezi în cadrul portalului francez „ moldavie.fr”. Spune-ne, ce faci în calitate de voluntar media aici?

Am libertatea de a scrie. Scriu despre moldoveni, evenimente, oameni, cărți, tradiții și încă multe alte subiecte și evenimente demne de interesul lumii francophone.

Care este scopul acestui portal?

Les Moldaviens este un ONG francez care a fondat moldavie.fr. Această minunată echipă vrea să promoveze imaginea Republicii Moldova pentru ca să nu mai fim confundați cu vecinii noștri sau cu Malta, așa cum se ni se întîmplă atunci cînd străinii aud despre Moldova. „Moldaviens” înseamnă „cei care iubesc Moldova”.

De ce anume ai ales să scrii pentru un portal francez?

Să scriu pentru moldavie.fr este un rezultat al educației primite. Aș putea spune că am o dependență de tot ceea ce e „.fr”. Limba franceză e parte din mine. Sunt fană Vogue, Elle, Femme Actuelle, ArteTv, LeMonde, 20Minutes și în general mass-media franceză. Moldavie.fr mă face să mă simt parte a acestui masiv informațional francez. E o chestie ce ține de psihologie. Am crescut de mică într-o atmosferă franțuzească, mama mea fiind profesoară de limbă și literatură franceză. Primele romane citite sunt „Cei trei Mușchetari” și „Laleaua Neagră” de Dumas. Evident, civilizația și limba franceză au rămas adînc schițate în toate nivelurile conștiinței mele. De asta nu te debarasezi toată viața.

Ai mai avut și alte experiențe în calitate de vonlutar?

Da, am activat în cadrul observator.md, iar acum fac voluntariat în cadrul revistei studențești- Next.

Cum te vezi peste 2 ani?

Mi-e destul de greu să spun ce pot fi eu peste 2 ani. Sunt un om foarte schimbător. Încă mă vad descoperindu-mă pe sine. De ceva timp sunt tot mai mult interesată de subiecte ce vizează femeia, psihologia și sănătatea. Aș vrea să progresez anume în această direcție.

Ai un mesaj pentru cititorii site-ul civic.md?

Nu vă lăsați ghidați de stereotipuri! Ăsta e principiul de care mă conduc eu. Ce poate fi mai grav decît să ne lăsăm controlați de mediul și oamenii care ne înconjoară?! Nimeni nu poate ști mai bine decît noi ce ne poate face fericiți, căci pînă la urmă fiecare om tinde să fie fericit.

Mulțumesc pentru acest interviu interesant!

Realizat de Daniela Caraiman