Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 6570

“Wild, Wild, West - PROVOCAREA 2011”



Interviu cu Petru Scaleţchi, membrul echipei de organizare al evenimentului “PROVOCAREA 2011”

petru_copy


Petru Scalețchi, este un tânăr interesat de dezvoltarea personală iar de acest lucru ne  convinge  prin activitatea sa de voluntar.  Este unul din tinerii organizatori al evenimentului “PROVOCAREA 2011”,   care a avut loc la Căpriana în perioada 12-14 august. 

Am vrut să  aflăm  mai multe despre acest eveniment, drept urmare a rezultat interviul de mai jos. 

Daniela:  Vorbeşte-ne în câteva cuvinte despre organizarea acestui eveniment şi care este scopul acestei PROVOCĂRI?

Petru: ”PROVOCAREA este un proiect al organizației PROPLUS, care este organizat deja de 4 ani consecutiv la Căpriana și care timp de 3 zile oferă participanților oportunități de a-și dezvolta abilitățile de lider, lucru în echipă, comunicare și explorarea potențialului fizic la maxim.

Pentru PROVOCAREA 2011 ne-am propus să fie ceva inedit și diferit de ceilalți ani, astfel, pentru prima dată ne-am provocat să întrunim peste 50 de tineri care au savurat 3 zile de liniște în sânul naturii, dormind în corturi și la căldura rugului de noapte.

De asemenea, țin să menționez faptul că PROVOCAREA este un eveniment pentru tineri ce are drept scop dezvoltarea abilităților personale și, vorbind la nivel organizatoric, am reușit să oferim participanților activități condimentate cu ”sare și piper”  în care tinerii și-au testat limitele zonei de confort. Anul acesta am reușit cu echipa de organizare, în frunte cu Lucia Cobîleanu, să îi avem ca parteneri ai evenimentului, pe lîngă cele 4 companii, pe Asociația Națională a Scouților din Moldova, care ne-au organizat cel mai provocator traseu turistic, în care echipele cu adevărat au dat dovadă de spirit de organizare și ajutor reciproc.

Daniela: Cui îi este adresat şi care sunt beneficiile participării?

Petru: Acest proiect este adresat tinerilor, în special celor cu vârsta cuprinsă  între 18-25 ani. Dacă ne referim la beneficii aș putea spune ca PROVOCAREA este o lecție de viață, căci doar în aceste 3 zile înveți să gătești la ceaun pentru o echipă de 70 de persoane, pentru că simți prospețimea apei de izvor și cruzimea țânțarilor, pentru că capeți o experiență de comunicare cu ceilalți participanți și cu oamenii din localitate. Dar, bineînțeles, beneficiile le poți percepe doar participând la PROVOCARE.

Daniela: Cum a-ți luat decizia să inițiați un astfel de proiect și de unde a pornit ideea de Provocare?

Petru: Ideea apartine lui Alexandru Bordea, președintele AO PROPLUS, care acum 4 ani în urmă a organizat pentru prima dată acest eveniment. Cred că ideea și necesitatea unui asemenea proiect vine din dorința de a dezvolta tineri-lideri. Persoane care pe lîngă activitatea de socializare online să poată face față și activităților ce implică comunicare vie, ce implică aplicarea și dezvoltarea unor abilități ce sunt solicitate în situații extreme.

Daniela: Cum a-ți convins voluntarii să participe la organizarea evenimentului?

Petru: Știi, în cadrul organizației PROPLUS facem activități din suflet și ne bucurăm mult cînd rezultatele lor tot la suflet ajung. Deja Lucia ar putea spune mai multe cum a reușit să formeze echipa, dar vorbind de mine personal, am acceptat această provocare de a mă implica voluntar în organizarea evenimentului pentru că recunosc, experiența este singurul lucru care mă face diferit de ceilalți.

PROVOCAREA 2011 mi-a oferit ocazia să fiu parte dintr-o echipă puternică, mi-a arătat că și neremunerat poți fi foarte motivat ca să faci lucruri ce contribuie la dezvoltarea celor din jurul meu.

Cînd vrei să faci un lucru frumos nu cred că mai este loc de necesitatea de a convinge, oamenii singuri vin.

Daniela: Ai putea să ne spui ce fel de tineri s-au înscris în acest proiect estival? Le-ai putea contura un portret?

Petru: Doar tineri dornici de senzații tari care sunt gata pentru provocări la maxim.

Dacă aș contura un portet aș spune: “Tineri cu ințiativă care știu ce doresc de la viață, tineri care au studii și peste hotarele țării dar care se reântorc în țară și se implică, pentru că le pasă ce va rămâne aici. Sunt tineri care cu siguranță pot afirma că știu încotro se îndreaptă, tineri care la prima vedere par atât de diferiți, însă au în comun: dorința de a se dezvolta.”

 Daniela: Cum crezi, ce impact are acest eveniment asupra participanților?

Petru: Desigur, doar unul pozitiv. Pe lîngă faptul că vor dori să participe și la PROVOCAREA 2012 unii s-au reântors acasă cu oboseală fizică, dar în același timp plini de energie, dar unii au mai căpătat și mici traume J. Bineînțeles, impactul fiecare îl determină personal pentru sine, însă sigur după PROVOCAREA fiecare participant a trecut printr-o lecție de viață.

Daniela: Care este cel mai deosebit lucru care a avut loc în cadrul Provocării 2011?

Petru: Toate activitățile organizate în acest an au avut farmecul său și un scop bine-stabilit de organizatori. Din acest motiv nu pot să remarc unul anume, dar aș spune că deosebit a fost începând cu numărul mare de participanți, după care activitățile din localitate, dar cred că unul remarcant ar fi implicarea tuturor participanților, în prima zi, în amenajarea taberei: grup sanitar, bucătărie, corturi, mâncare etc; deci fiecare era implicat.

Daniela: Care este pasul următor, ce intenții aveți pentru viitor?

Petru: Care sunt pașii i intențiile pentru anul viitor?? Pot să vă spun doar un singur lucru: Mai multa lume ca participanți, mai multe provocări. Și dacă doriți să vă convingeți de acest lucru, participați la anul la PROVOCAREA 2012.

Realizat de Daniela Caraiman