Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 6095

Voluntariatul este singura şansă a unui tânăr de a se dezvolta frumos



“Voluntariatul este singura şansă a unui tânăr de a se dezvolta frumos”

251560_143816299034929_100002196799777_264480_3105065_n

Ioana Pancu este un voluntar activ. Are 17 ani şi se implică în multe acţiuni cu caracter civic. Y-Peer, Amnesty International Moldova, Centrul de Drept din Căuşeni – acestea sunt instituţiile unde Ioana îşi pestrece o parte din timp desfăşurînd activităţi de voluntariat.

Cînd ai descoperit lumea activismului civic?

Am păşit în sfera voluntariatului  începînd din clasa X-a . A fost un pas important în viaţa şi în dezvoltarea mea, atât personală, cât şi profesională. Cu siguranţă voluntariatul a contribuit în cea mai mare măsură la persoana care sunt azi. Am fost implicată în diverse proiecte, traininguri de comunicare şi dezvoltarea abilităţilor. În prezent sunt voluntară la  Centrul de Drept Căuşeni ,membru Y-Peer şi Amnesty International Moldova. Nimic nu se compară cu un “mulţumesc” sincer, venit din partea unui om pe care ai avut şansa de a-l ajuta. Voluntariatul este singura şansă a unui tânăr de a se dezvolta frumos, echilibrat şi eficient. Pentru mine, voluntariatul înseamnă o caracatiţă care te prinde cu braţele sale, te introduce într-o lume fantastică unde totul este posibil şi nu te lasă să te desprinzi de acea lume! 

De cînd ai început să te implici în activităţi pentru tineri?

Încă din primii ani de şcoală ajutam profesorii la diferite activităţi, la organizarea unor festivităţi, iar mai apoi în anii de gimnaziu pornită spre anii de liceu,  am prins gustul activităţilor de voluntariat. Spiritul dornic  de cunoaştere întotdeauna a fost deschis pentru activităţile cu tinerii, este exact ceea ce îmi place.

Ce  semnifică pentru tine buletinu “Fără Tabu” , în paginile căruia am zărit mai multe materiale semnate de tine?

“Fără Tabu” este ceea ce niciodată nu voi lăsa în partea stîngă. Din anul trecut,doream sa fiu auzită , să îmi împărtăşesc ideiile, mulţumirile şi chiar plăcerea, iar Buletinul  “ Fără Tabu ”  mi-a oferit această şansă. Îmi place să scriu! Îl puteţi citi pe site-ul www.y-peer.md 

Cum e la “Y-Peer” ?

Super! Am început cu acest cuvînt pentru că  pot să spun că acolo am cunoscut persoane dragi, iubitoare şi interesante. Am rămas impresionată de ceea ce fac voluntarii şi am continuat să fiu activă în comunitatea mea. În familia mare Y-Peer am păşit în anul 2010 fiind participantă la stagiul de formare ,,Tinerii jurnalişti informează despre HIV/SIDA. Odată cu încheierea stagiului am devenit membru  Y-PEER (reţea de educatori de la egal la egal) , misiunea mea fiind  informarea tineriilor  prin intermediul mass-media în domenii ce ţin de sănătate şi drepturile sexual reproductive ale tinerilor. Dornică de a face schimbari datorită reţelei Y-Peer am început să particip la training-uri de instruire,campanii de informare,educare şi comunicare în rîndul tinerilor.

Povesteste despre experienţa Amnesty

Întotdeauna am dorit sa apăr drepturile omului şi acum datorită Amnesty visul meu pot să spun că e deja împlinit. În prezent sunt leader local şi editor al blogului Amnesty International Moldova. Pas cu pas am intrat în familia Amnesty . Acolo am fost  primită cu braţele deschise. Colectivul precum şi colegii mi-au insuflat dragostea faţă de voluntariat ,faţă de semenii noştri, ca să ajutăm persoane concrete din diferite părţi ale lumii să-şi apere drepturile; ca să comunicăm  cu oameni interesanţi, adepţi ai aceloraşi idei;ca să facem cunoştinţă mai îndeaproape cu activitatea organizaţiei; ca să obţinem  experienţă de activitate în cadrul celei mai mari organizaţii internaţionale pentru drepturile omului. 

Iuliana Mămăligă