Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 6095

Educatorii de la egal la egal sunt tineri dornici de a face o schimbare



270510_2244996125469_1265100646_2677515_7603281_n

 Ce părere aveţi despre faptul că tinerii învaţă lucruri despre viaţă, alţi tineri ? Cum priviţi la dorinţa  unor  juni de a face voluntariat şi de a instrui semenii lor  la capitolul sănătate reproductivă? Un subiect delicat, din păcate, care în ţara noastră se mai ascunde de ochii lumii. Dar sunt totuşi nişte persoane tenace şi dornice să schimbe unele mentalităţi, acestea fiind educatorii de la egal la egal din cadrul reţelei Y-PEER. În continuare despre acest subiect ne va povesti Anna Susarenco, responsabil de reţeaua Y-PEER în Moldova.

 Ce   reprezintă  Y-PEER şi care este misiunea acestei orgnaizaţii ?

În primul rând aş vrea să menţionez că Y-PEER este o reţea de tineri educatori de la egal la egal, ce întruneşte peste 200 de organizaţii şi instituţii din 48 de ţări ale lumii, inclusiv din Republica Moldova. Y-PEER are câteva generaţii de educatori de la egal la egal pregătiţi conform Programului Y-PEER, aprobat, ca metodă inovativă de instruire, atât la nivel naţional cât şi internaţional. Reţeaua Y-PEER Moldova are în prezent zeci de educatori de la egal la egal activi în diverse regiuni ale ţării. Reţeaua a fost creată în Moldova în septembrie 2004, la iniţiativa UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie. La moment  Y-PEER are o structură foarte eficientă la nivel internaţional şi naţional. La nivel naţional există o persoană care are rolul de a coordona activităţile reţelei cât şi de a menţine comunicare cu alţi reprezentanţi  la nivel internaţional. La moment acesta poziţie o ocup eu, în limba engleză noi spunem Focal Point in Charge, în limba română ar fi reprezentantul reţelei sau responsabil de reţeaua Y-PEER în Moldova.

De cît timp eşti în această mare "familie" ?

La familia voluntarilor m-am alăturat în 2002 ca deputat junior în Parlametul Copiilor pe atunci. Am rămas impresionată de ce fac voluntarii şi am continuat să fiu activă iniţial în comunitatea mea,  după care în Chişinău. În familia Y-PEER am venit în 2005, dacă e să facem un calcul am o experienţa destul de largă în acest domeniu.

Ce reprezinta campaniile "De la egal la egal" ?

Există un şir de campanii de informare, comunicare şi educare pe care le desfăşoară reţeaua Y-PEER în anumite perioade de timp cu scopul de a promova un mod sănătos de viaţă. Campaniile devenite  tradiţie sunt: Campania de informare, educare şi comunicare “Pro Sănătatea” care se desfăşoară de 2 ori pe an şi cuprinde un şir de activităţi precum: ore informative, serate tematice, prezentări de teatru social. Prin intermediul acestor acţiuni sînt transmise mesaje ce ţin de sănătatea sexual reproductivă. O altă campanie de informare este cea în taberele de vără sub genericul “Informat şi protejat”. Aceasta are ca activitaţi mai mult orele informative în mediul neformal, adică în taberele de vară unde se odihnesc tinerii. Agenda orelor informative este la fel compusă dintr-un şir de tematici ce ţin de un mod sănătos de viaţă şi sănătatea reproductivă.

Cum recrutaţi voluntarii?

Membri reţelei Y-PEER, educatori de la egal la egal sunt recrutaţi în bază de concurs. Atunci când este perioada de recrutare, noi lansăm un anunţ iar tinerii interesati completează formularul de aplicare şi expediază către persoana responsabilă de selecţia voluntarilor, după care sînt invitaţi la interviu. Dacă sunt aleşi, primul pas este participarea la un training de formare de educatori de la egal la egal. Tinerii interesaţi sunt rugaţi să viziteze site-ul nostru în permanenţă www.y-peer.md.

Cine sunt voluntarii Y-Peer?

Educatori de la egal la egal sunt tineri dornici de a face o schimbare. Ei defapt sunt cei care în mod activ participă la o mişcare globală numită Y-PEER. Ei sunt cei care participă la training-uri de instruire pentru formarea cluburilor de teatru social, campania de Informare, Educare şi Comunicare în Rândul tinerilor „Pro-Sănătatea” , diseminarea informaţiei prin intermediul jurnaliştilor Y-PEER, planificarea şi monitorizarea activităţii reţelei prin intermediul Echipe de Coordonare a Activităţilor la nivel naţional etc.

 Ce experienţe internaţionale ai avut cu voluntarii de peste hotare?

Am avut un şir de experienţe de voluntariat la nivel internaţional însă cea mai interesantă  pentru  mine a fost cea de la conferinţa SIDA 2010 din Vienna, Austria. Conferinţa SIDA este un eveniment care se organizează o dată la 2 ani şi adună în jur de 20 000 oameni în unul din oraşele lumii, pentru a discuta, prezenta şi analiza situaţia şi progresele în lume referitor la HIV-SIDA.

Atmosfera din tot oraşul Vienna vorbea despre marele eveniment, la fiecare colţ puteai să observi o hartă a oraşului care indica locul unde va avea loc conferinţa, în fiecare hotel personalul avea în piept semnul roşu de combatere HIV-SIDA, iar cel mai spectaculos era semnul roşu mare de pe una din clădirile principale ale oraşului. Principalele teme de discuţie au fost Tratamentul HIV-SIDA şi vaccinul împotriva HIV, Drepturile omului şi prevenirea HIV-SIDA în rîndul consumatorilor de droguri.

 

 

Iuliana Mămăligă