Interviu acordat Agentiei Monitor Media de catre Eugen Rabca, expert la Centrul €žAcces-info"



Eugen RABCA: €žCELE MAI €žSENSIBILE" INFORMATII SUNT CELE CU CARACTER PERSONAL SI CELE CARE SE REFERA LA GESTIONAREA BANILOR PUBLICI"

(Interviu acordat Agentiei Monitor Media de catre Eugen Rabca, expert la Centrul €žAcces-info")

- Centrul €žAcces-info" promoveaza pana la finele acestui an o serie de traininguri si €žmese rotunde" axate pe problematica respectarii dreptului privind accesul la informatie in toate raioanele. Care este starea de spirit din acest domeniu?

- Trebuie spus ca Centrul €žAcces-info" a desfasurat asemenea actiuni in toate raioanele acum trei ani. Atunci exista o atitudine agresiva a functionarilor fata de Legea privind accesul la informatie, precum si fata de necesitatea implementarii acesteia. Majoritatea functionarilor publici considerau ca implementarea acestei legi era o problema in plus aruncata pe capul lor. In acest an, deja au fost organizate circa 15 conferinte prin raioanele R. Moldova. Constat ca dupa patru ani, cand atestasem o anumita stare de spirit, majoritatea functionarilor dau dovada acum de o abordare pragmatica in contextul garantarii dreptului la obtinerea informatiilor cu caracter public. Altfel spus, din 2004 si pana in prezent multi dintre ei s-au confruntat cu cereri privind solicitarea informatiei. Observ acum ca intrebarile pe care le pun functionarii expertilor tin, in mare parte, de mecanismele ce tin de aplicarea legislatiei respective. In majoritatea raioanelor, nu se mai pune problema necesitatii aplicarii si existentei acestei legi. Functionarii abordaeza partile tehnice ale domeniului respectiv. Exista, totusi, si exceptii.

- Daca am diviza R. Moldova in trei regiuni conventionale - nord, centru, sud - in care parte este mai dificila situatia privind accesul la informatie?

- Sunt raioane unde functionarii publici si multi primari cunosc Legea privind accesul al informatie, dar sunt si unitati teritorial-administrative in toate regiunile tarii unde o parte mare din functionari si primari sunt la primul mandat si, respectiv, se afla la inceput de cariera de functionar public. Anume cu ultima categorie de functionari lucrurile se complica.

Misiunea Centrului €žAcces-info" si altor organizatii neguvernamentale este sa remedieze situatia, sa scolarizeze acesti functionarii si nu numai in domeniul aplicarii Legii privind accesul la informatie.

- Ce aspecte ale Legii privind accesul la informatie se aplica cu dificultate in raioane?

- Cele mai mari dificultati se inregistreaza atunci cand vine vorba de informatiile cu caracter personal. In cadrul trainingurilor pe care le organizam pentru functionarii din teritoriu avem mai multe exercitii. De exemplu: oferiti solicitantilor de informatii declaratiile pe venituri ale functionarilor sau nu?; oferiti solicitantilor valoarea retributiilor functionarilor publici sau nu?. Anume acestea sunt domeniile unde apar cel mai frecvent probleme, iar functionarii publici manifesta impotriviri. Atunci cand vorbim despre dreptul cetatenilor de a solicita informatii de interes public, cele mai €žsensibile" informatii sunt, totusi, cele cu caracter personal si cele care se refera la gestionarea banilor publici.