Conferința de presă privind lansarea procesului de constituire a Consiliilor Raionale/Municipale ale Tinerilor

În conformitate cu lansarea de către Ministerul Tineretului și Sportului a  Programului Național privind Dezvoltarea Centrelor de Tineret, care are drept scop consolidarea capacităților instituționale și care permite dezvoltarea serviciilor de tineret, dar și dat fiind faptul că una din componentele programului este crearea Consiliilor Tinerilor, Rețeaua Națioanală a Consiliilor Locale ale Tinerilor din Moldova lansează un apel către autoritățile publice, grupurile de inițiativă, societatea civilă, privind procesul de constituire a Consiliilor Raionale/Municipale ale Tinerilor. Totodată, Rețeaua Națioanală a Consiliilor Locale ale Tinerilor va oferi suportul și metodologia necesară acestui proces.

Președintele Rețelei Națioanală a Consiliilor Locale ale Tinerilor din Moldova, Octavian Ciobanu a menționat în debutul conferinței că,  ”Rețeaua Națională a Consiliilor Locale ale Tinerilor din Moldova este acea structură de reprezentarea a Consiliilor Tinerilor la nivel central, fiind constituită din 10 Consilii ale Tinerilor din 10 unități administrativ-teritoriale, care beneficiază de programul oferit de Ministerul Tineretului și Sportului, pentru dezvoltarea capacităților funcționale și organizaționale a Consiliilor Tinerilor, și anume, câte 40 mii lei pentru fiecare Consiliu al Tinerilor. De curând, Consiliile Tinerilor au fost acele structuri care au utilizat măsuri eficiente de identificare a necesităților tinerilor din comunitățile din care fac parte. Ca urmare a acestui proces, au fost realizate Forumuri ale Tinerilor în care tinerii, alături de specialiști, au identificat măsurile posibile de depășire a acestor necesități, elaborând recomandări de programe pentru componenta de tineret pentru anul bugetar următor, 2018”.

De asemnea, Constantin Țurcanu, Șef-adjunct, Direcția Tineret din cadrul MTS a declarat că, ”Ne bucurăm pentru pasul făcut de Rețeaua Națioanală a Consiliilor Locale ale Tinerilor din Moldova, iar consolidarea acestor platforme de reprezentare a tinerilor și asigurarea participării tinerilor în procesul decizional, alături de APC și APL reprezintă o prioritate pentru Guvernul Republicii Moldova. În acest context, Ministerul Tineretului și Sportului acordă suport pentru dezvoltarea acestor platforme la nivel raional, care ulterior trebuie să consolideze structurile reprezentative și la nivel de comunitate. Pentru acest exercițiu au fost planificate resurse financiare și suport metodologic, atât pentru tinerii din localitățile Republicii Moldova cât și pentru Autoritățile Publice Locale, privind dezvoltarea și consolidarea instituțională a Consiliilor Locale ale Tinerilor”.

”Procesul de Constituire a Consiliilor Raionale/Municipale ale Tinerilor urmează să se desfășoare în perioada 26 iulie – 26 octombrie 2017, prin care se propune să fie atinși indicatorii Strategiei Naționale de Dezvoltare a Sectorului de Tineret 2020  și anume, consolidarea Consiliilor Tinerilor, dar și sporirea numărului de tineri implicați, cât și reprezentativitatea teritorială”, a declarat Președintele Consiliului Municipal de Tineret din Chișinău, Petru Grecu.

Astfel, procesul este format din mai multe etape, prin care vor fi antrenați tineri din comunități, ca la final, să fie constitut Consiliului Raional al Tinerilor. Procedura de constituire a Consiliului Raional de Tineret:

- Identificarea a unui grup țintă de tineri care urmeaza să colaboreze cu membrii Rețelei;

- Campania de informare în rândul tinerilor prin localități;

- Delegarea tinerilor în urma adunării comunitare;

- Adunarea generală de Constituire a Consiliului Tinerilor.

Pentru mai multe detalii, tinerii sau toți cei  interesati, pot accesa pagina de facebook a Rețelei Naționale a Consiliilor  Locale ale Tinerilor.

 

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Utilizaţi informaţia din acest articol pe propriul risc.

Gazduit pe amplica.md