Masă rotundă privind implementarea Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană în Georgia, Letonia, Moldova și Azerbaijan

Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană oferă țărilor semnatare oportunităţi şi perspective de prosperitate și dezvoltare economică. Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC), care este parte al Acordului de Asociere, oferă antreprenorilor accesul la o piaţă mai mare, diversificată, dar și extrem de competitivă și provocatoare. Pe lângă oportunitățile oferite, ZLSAC implică și cerințe riguroase, cum ar fi conformarea mărfurilor exportate din țările semnatare la standardele de calitate europeană. Întreprinderile mici si mijlocii (ÎMM) au o importanță foarte mare în dezvoltarea economică, inclusiv în implementarea ZLSAC, deoarece ofera noi locuri de munca, stimuleaza concurenta, favorizeaza inovarea si flexibilitatea. Experiența implementării ZLSAC în Letonia, Georgia, Moldova și Azerbaijan, precum și rolul ÎMM au fost principalele teme de discuție a mesei rotunde organizate la Tbilisi pe 05 iulie în cadrul proiectului "Beneficiind de piața liberă a UE: Ghidul practic al IMM-urilor pentru învățarea ZLSAC din experiența Letoniei".

Reprezentanții Georgiei, inclusiv ai  Ministerului Economiei și Dezvoltării Durabile, Camerei de Comerț, sectorului privat, asociațiilor obștești, membrii ai Platformei Societății Civile a Partenieriatului Estic, precum și a Delegației UE în Georgia au făcut o analiză detaliată a implimentării ZLSAC, precum și măsurile de amplificare a realizării oportunităților existente.

Coordonatorul national a Platformei Societății Civile a Partenieriatului Estic din Azerbaijan a menționat pașii întreprinși de societatea civilă a țării pentru a semna Acordul de Asociere cu UE astfel ca agenții economici să poată beneficia de aceste oportunități.

Reprezentantul AO BIOS a prezentat experiența Moldovei în realizarea prevederilor Acordului de Asociere, inclusiv a ZLSAC, precum și capacitățile și potențialul ÎMM de a activa ca întreprinderile similare ale UE. Dl. Vladislav Boldurat, cercetător științific de la Institutul Național de Cercetări Economice a prezentat mecanismele de susținere politică și instituțională a ÎMM în Republica Moldova.

Un deosebit interes a prezentat experiența Letoniei în realizarea ZLSAC. Letonia a trecut printr-un proces similar la sfârșitul anilor 90 și totuși există cazuri în care IMM-urile întâlnesc bariere ca să beneficieze de piața liberă a UE. Experiența de success a Letoniei, dar și problemele cu care s-a confruntat - este un instrument util de învățare pentru IMM-urile din țările Parteneriatului Estic. Această experiență a fost prezentată de dl. Eduards Filippovs, președintele Consiliului de Administrare al Uniunii de Afaceri din Letonia.

Participanții la Masa Rotundă au fost foarte activi, au dat multiple întrebări vorbitorilor, iar unii reprezentanți ai sectorului privat au prezentat experiența lor de a beneficia de Acordul de Asociere cu UE.

Experiența Letoniei este detaliat împărtășită în atelierele de lucru care sunt organizate în fiecare țară parteneră în cadrul acestui proiect. În Republica Moldova un astfel de atelier va fi organizat în luna august.

Proiectul este implementat de: Asociația georgiană "Femeile în afaceri", în colaborare cu Uniunea de afaceri din Letonia, Uniunea Publică de Cercetări strategice sociale și investigații analitice (Azerbaidjan) și AO BIOS (Moldova).

 

Dr. Valentin Ciubotaru,

Director executiv al AO BIOS, coordonatorul Național a Proiectului.

 

Acest material a fost produs cu asistența Uniunii Europene. Conținutul acestei publicații este responsabilitatea exclusivă a partenerilor de implementare a proiectelor și nu poate fi în niciun fel reflectat de opiniile Uniunii Europene.

 

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Utilizaţi informaţia din acest articol pe propriul risc.

Gazduit pe amplica.md